Kolač od limuna je pravi klasik među kolačima. Peče se u kalupu od kruha zbog čega se i naziva lemon loaf cake ili kolač u obliku štruce. Ovaj kolač je jednostavan za pripremu i divno ide uz popodnevna druženja, kavu ili čaj.
Kod kolača od limuna mi je najvažnije da je sočan i da se lijepo osjeti limun. Za samu sočnost biskvita je bitno da se pridžavate mjera u receptu, da vam maslac bude sobne temperature i da kolač ne prepečete.
Ujedno, dio s namakanjem nemojte preskočiti. Kolač možete namakati u soku od limuna za intezivniji okus, možete soku od limuna dodati malo vode (kao ja) i tako namakati, a možete i naparaviti sirup od vode i šećera (pod tips & tricks je opis).
Kolač se preljeva glazurom od šećera, mlijeka i limuna. Meni je s njom najukusniji. Baš se zaokruže okusi. Vi, naravno, možete i ne morate koristiti glazuru (uvjeravam vas da je s njom preukusan). Ako neće koristiti glazuru tada kolač možete samo namakati sa sirupom kojem ste dodali sok jednog limuna.
KOLAČ OD LIMUNA (LEMON LOAF CAKE)
SASTOJCI
- 190 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 175 g maslaca sobne temperature
- 165 g šećera
- 2 jaja L veličine
- korica 1 limuna
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica arome vanilije
- 60 ml mlijeka
- 60 ml svježe cjeđenog soka od limuna (jedan limun)
GLAZURA
- 150 g šećera u prahu
- 2 žlice mlijeka
- 1 žlica svjeđe cjeđenog soka od limuna
DODATNO
- sok od 2 limuna za namakanje + 2 žlice vode
PRIPREMA
KOLAČ
- Pripremite kalup za kruh (moj je promjera 12 x 28 cm). Postavite papir za pečenje kako bi lakše izvadili kolač. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
- U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Ostavite po strani.
- U zasebnoj posudi maslac sobne temperature pjenasto izradite sa šećerom. Dodajte jaje po jaje mikajući mikserom između svakog dodavanja.
- Dodajte aromu vanilije i koricu limuna. Ponovo sve izmiksajte.
- Dodajte polovicu brašna, mlijeko i sok od limuna. Špatulom ili mikserom na laganoj brzini sve sjedinite.
- Dodajte preostalo brašno i pomješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Smjesu stavite u kalup, po potrebi poravnajte površinu kolača.
- Kolač pecite 40-ak minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje.
- Premažite ga nekoliko puta sa svježe cjeđenim sokom od limuna pomješanim s 2 žlice vode. Koristite se s kuhinjskim kistom.
GLAZURA
- Kada se kolač ohladi pripremite glazuru.
- Pomješajte šećer u prahu s mlijekom i sokom limuna. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako vam glazura i dalje djeluje pregusta dodajte malo soka od limuna, ako vam djeluje rijetka dodajte malo šećera u prahu.
- Glazuru odmah prelijte preko kolača.
TIPS & TRICKS
- Kako napraviti sirup od vode i šećera? U lonac s debljim dnom uspite 200 g šećera i 240 ml vode. Pustite da zakuha pa smanjite vatru i ostavite još 5 minuta kako bi se sav šećer rastopio. U sirup dodajte sok jednog limuna. Tekućinom premažite kolač nekoliko puta. Koristite kuhinjski kist.
Dobar tek!
Savršen je i to smo probali.