Kruh od palente možete jesti kao kruh ili kao kolač. Recept dolazi iz Amerike, a amerikancima je neizostavan na stolu za njihov najpoznatiji blagdan – Dan zahvalnosti.

 

U dosta recepata se koristi šećer, u nekima se kombinira i šećer i med. Meni je najdraži s malo meda. Ovako mi ne prevladava slatkoća, a sam kruh ima dosta neutralan okus.

 

Kruh možete raditi u kalupima po želji. Možete ga peči u okruglom kalupu i rezatikao tortu ili u bilo kojoj posudi za pečenje.

 

Meni je predivan uz dodatak kukuruza, ali osnovni recept je bez njega, takav sam vam i slikala. Kruh se divno slaže s izrazito slanim namirnicama poput inćuna, pancete i sl., ali i uz med i mlijeko. Na vama je da odlučite kakav vam je najdraži.

KRUH OD PALENTE

SASTOJCI
  • 170 g palente (kukuruzne krupice)
  • 450 g mlijeka
  • 220 g glatkog brašna
  • sok pola limuna
  • 1,5 žlica praška za pecivo (20 g)
  • 1 žličica sode bikarbone (2 g)
  • 3 jaja L veličine
  • 1 žličica soli
  •  65 g meda
  • 45 g masti ili rastopljenog maslaca

DODATNO

  • 300 g kukuruza po želji (konzerva ili zeleđeni)
  • maslac ili mast za namastiti kalup
PRIPREMA
  1.  Sok od limuna, palentu (kukuruznu krupicu) i mlijeko pomiješajte i stavite po strani da ostoji pola sata.
  2. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 28 cm ili posudu promjera 23 x 33 cm. Kalup namastite omekšalim maslacem, po želji dodajte malo masti.
  3. Pomiješjte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U zasebnoj posudi pjenjačom pomiješajte jaja, mast i med.
  4.  Dodajte smjesu s jajima mlijeku i palenti. Povežite sve špatulom.
  5. Mokre sastojke koje ste upravo povezali dodajte brašnu. Špatulom sve dobro izradite dok ne bude povezano i kompaktno.
  6. Po želji dodajte kukuruz i umiješajte ga u smjesu.
  7. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i pecite 30-35 minuta.
  8. Kruh od palente ostavite u kalupu 15-ak minuta pa ga izvadite na rešetku za hlađenje.
  9. Poslužite toplog.

 

Dobar tek!