Kruh od palente možete jesti kao kruh ili kao kolač. Recept dolazi iz Amerike, a amerikancima je neizostavan na stolu za njihov najpoznatiji blagdan – Dan zahvalnosti.
U dosta recepata se koristi šećer, u nekima se kombinira i šećer i med. Meni je najdraži s malo meda. Ovako mi ne prevladava slatkoća, a sam kruh ima dosta neutralan okus.
Kruh možete raditi u kalupima po želji. Možete ga peči u okruglom kalupu i rezatikao tortu ili u bilo kojoj posudi za pečenje.
Meni je predivan uz dodatak kukuruza, ali osnovni recept je bez njega, takav sam vam i slikala. Kruh se divno slaže s izrazito slanim namirnicama poput inćuna, pancete i sl., ali i uz med i mlijeko. Na vama je da odlučite kakav vam je najdraži.
KRUH OD PALENTE
SASTOJCI
- 170 g palente (kukuruzne krupice)
- 450 g mlijeka
- 220 g glatkog brašna
- sok pola limuna
- 1,5 žlica praška za pecivo (20 g)
- 1 žličica sode bikarbone (2 g)
- 3 jaja L veličine
- 1 žličica soli
- 65 g meda
- 45 g masti ili rastopljenog maslaca
DODATNO
- 300 g kukuruza po želji (konzerva ili zeleđeni)
- maslac ili mast za namastiti kalup
PRIPREMA
- Sok od limuna, palentu (kukuruznu krupicu) i mlijeko pomiješajte i stavite po strani da ostoji pola sata.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 28 cm ili posudu promjera 23 x 33 cm. Kalup namastite omekšalim maslacem, po želji dodajte malo masti.
- Pomiješjte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U zasebnoj posudi pjenjačom pomiješajte jaja, mast i med.
- Dodajte smjesu s jajima mlijeku i palenti. Povežite sve špatulom.
- Mokre sastojke koje ste upravo povezali dodajte brašnu. Špatulom sve dobro izradite dok ne bude povezano i kompaktno.
- Po želji dodajte kukuruz i umiješajte ga u smjesu.
- Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i pecite 30-35 minuta.
- Kruh od palente ostavite u kalupu 15-ak minuta pa ga izvadite na rešetku za hlađenje.
- Poslužite toplog.
Dobar tek!