Tartovi volim na poseban način. Uvijek ih biram u slastičarnama, prije torti ili drugih poslastica. Tanko prhko tijesto i nadjev od voća, čokolade, karamela ili neke fine kreme. Odmah poželim komad!

 

 

Tijesto za tart se sastoji od brašna, šećera, maslaca i jaja. Omjer koji se često koristi za ovo tijesto je 3:2:1 (brašno: maslac: šećer). Znači, na 300 g brašna ide 200 g maslaca i 100 grama šećera. Naravno, tijesto možete prilagoditi vašim željama, smanjiti malo maslac, šećer, dodati začine i sl. Meni je tijesto za tart savršeno s dodatkom vanilije, ali i kardamom jako lijepo ide. Možete dodati i malo cimeta kada radite neku zimsku varijantu ili koristite jabuke i sl. Kombinacija ima na pretek, samo trebate odabrati vašu omiljenu.

 

 

Znate li što je krema catalana? To je divna, kremozna krema napravljena od mlijeka, žumanjaka i škrobnog brašna. Poznato je da se koristila u katalonskoj kuhinji, a zapisi joj sežu do srednjeg vijeka. Spominje se u knjizi Llibre de Sent Soví iz 14.st. Bila je jedna od omiljenih krema na ovim područjima.

 

 

Creme brulee je jako sličan ovoj kremi. Razlikuje se u nekim sastojcima (vrhnje, arome) i peče se u vodenoj kupelji. Krema catalana je brže gotova, a i ima mi tu divnu aromu cimeta i naranče. Ako je niste dosada probali, morate!

 

 

Krema catalana se kao i creme brulee posipa šećerom koji se karamelizira brenerom. Vi ovaj korak možete preskočiti ako nemate kuhinjski brener. Tart je divan sam za sebe, ali ga uvijek možete obogatiti tučenim vrhnjem ili svježe kuhanim pireom od voća.

 

 

 

KREMA CATALANA TART

SASTOJCI

TIJESTO

  • 250 g brašna
  • 90 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli
  • žličica arome vanilije
  • 1 jaje

KREMA CATALANA

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 125 g šećera
  • korica 1 naranče
  • korica 1 limuna
  • 2 štapića cimeta
  •  4 žumanjka (80 grama)
  • 20 g škrobnog brašna (gustin, gussnel)

DODATNO

  • 100 g smeđeg šećera

 

PRIPREMA

TIJESTO

IZRADA

  1. Brašno, šećer i sol stavite u posudu. Dodajte hladni maslac koji ste prethodno iskidali na manje komade.
  2. Prstima zdrobite sav maslac tako da ga povežete s ostatkom suhih sastojaka. Tijesto možete lagano trljati kroz dlanove kako bi vam se maslac što prije razmrvio. Bitno je da ostane hladan.
  3. Kada ste dobili smjesu nalik pijesku, dodajte razmučeno jaje i aromu vanilije.
  4. Tijesto povežite rukama pa ga stavite u prozirnu foliju.
  5. Spremite ga u hladnjak na pola sata.

OBLIKOVANJE

  1. Tijesto izvadite iz hladnjaka. Razaljajte ga na papiru za pečenje. Gornji sloj lagano pobrašnite kako vam se ne bi lijepio za valjak. Tijesto razvaljate na debljinu 2 cm.
  2. Razvaljano tijesto prebacite u kalup promjera 26 cm. Ja to radim tako da ga oprezno okrenem zajedno s papirom za pečenje. Papir maknem kada je tijesto postavljeno na kalup. Tijesto možete i zarolati preko valjka pa ga tako postaviti na kalup. Ako vam tijesto pukne samo ga “zakrpajte” s komadom koji vam je višak.
  3. Rubove lagano utisnite prstima kako bi se tijesto priljubilo za kalup. Vrhove koji prelaze rub kalupa odrežite nožem.
  4.  Tijesto spremite u zamrzivač na pola sata.

PEČENJE

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. Nakon pola sata tijesto izvadite iz zamrzivača pa ga ravnomjerno probodite vilicom.
  3.  Na tijesto postavite papir za pečenje i uspite rižu. Ovo radimo kako se tijesto ne bi odiglo od kalupa. Pecite 20 minuta. Sada maknite papir s rižom i nastavite peći još 15 minuta.

 

KREMA CATALANA

  1.  U srednje veliki lonac stavite mlijeko kojem ste dodali štapiće cimeta, koricu limuna i naranče. Mlijeko ugrijte do vrenja pa ga ostavite malo po strani kako bi se arome infuzirale u mlijeku.
  2. U posudi pomiješajte žumanjke, šećer, prstohvat soli i škrob. Neka vam smjesa bude kompaktna.
  3. Mlijeko procijedite, štapiće cimeta i koricu agruma bacite. U tankom mlazu procijeđeno mlijeko dodajte smejsi jaja, šećera i škroba. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom.
  4. Smjesu prebacite nazad u lonac. Na laganoj vatri miješajte smjesu dok se ne stisne. Za ovo će vam trebati par minuta.
  5. Kremu odmah prebacite na ohlađeno tijesto za tart.
  6. Tart ostavite na sobnoj temperaturi dva sata pa ga prebacite u hladnjak preko noći.

SERVIRANJE

  1. Prije serviranje tart izvadite iz hladnjaka, pospite ga šmeđim šećerom koji kuhinjskim brenerom karamelitirajte. Ovo možete napraviti na cijelom tartu ili pojedinačno na svakoj feti.
  2. Tart poslužite uz tučeno vrhnje, po želji.

 

 

TIPS & TRICKS

  •  Nakon karamelzranja na površini kreme vam se mogu pojaviti sitni prorezi.Krema je nježna pa je očekivano da če od stajanja malo popucati. Da bi to izbjegli možete karamleitirati svaku fetu zasebno prije nego je poslužite bez da karamelizirati cijeli tart. Otkidajte fetu, postavite je na tanjur pa je pospite šećerom. Šećer ugrijte brenerom dok se ne otopi i poprimi lijepu smečkastu boju.

 

 

Dobar tek!