Krater kolač sam nedavno otkrila i napravila ga za popodnevno druženje uz kavu. Spoj mekanog biskvita od čokolade uz kremu od pudinga te preljev od kiselog vrhnja ovaj kolač čine zaista posebnim.

 

Kolač nosi naziv krater jer puding upadne u biskvit kao i preljev od vrhnja te presjek kolača podsjeća na krater. A ono što je najbolje je to što se sve stavi i peče zajedno.

 

Kolač je toliko jednostavan i ukusan da će vam sigurno biti na listi omiljenih kolača za razne prigode ili jednostavno za nedjelju s obitelji.

 

Ja sam koristila dvije vrste pudinga, Dolcela puding okus vanilija i Dolcela puding okus malina te tako Krater kolač dodatno obogatila okusima. Vi možete koristiti samo malinu, vaniliju ili pak jagodu.

 

KRATER KOLAČ

SASTOJCI

BISKVIT

PUDING

  • 800 ml mlijeka
  • 1 Dolcela puding okus vanilija
  • 1 Dolcela puding okus malina
  • 90 g šećera

PRELJEV

PRIPREMA

PUDING

  1. Prvo skuhajte pudinge. Pripremite dva lonca s debljim dnom.
  2. Zagrijte 700 ml mlijeka tako da podijelite po 350 ml u svaki lonac. 100 ml ostavite sa strane.
  3. U dvije posudite stavite puding (u jednu posudu od maline, u drugu onaj od vanilije). Dodajte po tri žlice šećera (45 g) u svaku posudu. Sada svakom pudingu dodajte malo hladnog mlijeka (po 50 g) te dobro promiješajte kako ne bi bilo suhih dijelova.
  4. Zakuhanom mlijeku dodajte puding, smanjite vatru te miješajte pjenjačom dok se puding ne zgusne. Isto ponovite s drugim mlijekom i drugim pudingom.
  5. Pudinge možete prebaciti u prazne posude ili ostaviti u loncu. Prekrijte ih prozirnom folijom i ostavite da se malo prohlade. U biskvit je potrebno stavljati puding koji se nije ohladio.

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje okvirnih dimenzija 20 x 35 cm, dno mu obložite papirom za pečenje te rubove namastite.
  2. Bjelanjke i 50 g šećera stucite u snijeg te stavite po strani.
  3. Žumanjke, preostali šećer (200 g) i vanilin šećer pjenasto izradite dok se smjesa ne udupla i ne posvijetli, oko 5 minuta mikserom na najjačoj brzini.
  4. Dodajte ulje te kratko mikserom povežite smjesu.
  5. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, Dolcela prašak za pecivo, sol i kakao.
  6. Brašno i mlijeko dodajte smjesi s jajima te kratko povežite mikserom.
  7. Špatulom umiješajte tučene bjelanjke.
  8. Biskvit stavite u kalup te poravnajte površinu.
  9. Sada na biskvit stavite žlicu pudinga od vanilije i od maline radeći hrpice na površini. Neka vam budu gusto posložene.
  10. Pecite 40-ak minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u dio s biskvitom ne izađe suha.
  11. Kiselo vrhnje mikserom kratko izradite sa šećerom i vanilin šećerom.
  12. Prelijte preko kolača, ugasite pećnicu te kolač ostavite u ugašenoj pećnici još 10-ak minuta.
  13. Izvadite, ohladite na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku.
  14. Režite kocke te poslužite uz šalicu kave ili čaja.