Vrijeme je karnevala, a to znači samo jedno – krafne! Kao malena sam se posebno radovala ovom periodu godine. Krafne su moja omiljena poslastica. Danas, kada ih radim sama i mogu ih spremiti kad god poželim, uvijek mi se najradije jedu u ovo doba godine. Nekako mi veljača miriše na njih.

 

Obožavam ih uvaljanje u šećer i cimet s neodoljivom kremom od vanilije. Kiara ih voli klasične s namazom od čokolade, a ostatak obitelji s pekmezom. Super mi je što sve ovo napravim od istog tijesta, koje je, kada se ispeče, jako pahuljasto i rupičasto iznutra.

 

 

Postoji niz sličnih recepata za krafne i trebalo mi je neko vrijeme da otkrijem tijesto koje mi je idealno za njih. Ako nemate vaš omiljeni recept, probajte ovaj moj. Vjerujem da će vam se svidjeti.

 

 

Krafne nije teško napraviti, opisati ću vam cijeli postupak detaljno i napisati vam recept za kremu od vanilije koju ja koristim. Ovu kremu možete upotrijebiti za kolače, torte, palačinke, peciva itd.

 

Ujedno, savjetujem vam da korstite kalup za kidanje tijesta (ako nemate kalup koristite rub čaše) promjera 8 centimetara kako bi vam krafne bile lijepe veličine i kako se ne bi same prevrtale kod prženja (tada neće imati svoj karakteristični svijetli obruč).

KRAFNE

Smjesa je dostatna za 15-ak krafni

SASTOJCI ZA KRAFNE
  • 220 ml mlakog mlijeka
  • 50 g šećera
  • 20 g svježeg kvasca (pola kocke)
  • 3 jaja
  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ruma
  • 1/2 žličice naribane korice limuna

DODATNO

  • 1 l ulja za prženje
  • 150 g šećera – za krafne posute šećerom i cimetom
  • 2 žlice cimeta- za krafne posute šećerom i cimetom
  • šećer u prahu – za klasične krafne
  • punjenje po želji – namaz od lješnjaka ili čokolade, pekmez
KREMA OD VANILIJE
  • 50 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 2 jaja
  • 20 g škrobnog brašna (gustin, gusnnel)
  • 250 g mlijeka
  • 50 g maslaca

 

PRIPREMA

KRAFNE

  1. U posudu razmrvite kvasac, dodajte mu šećer i mlako mlijeko. Pokrijte i pustite 10 minuta da nabubri. Neka vam mlijeko bude sobne temeprature, ne vruće. U zdjelici razmutite jaja.
  2. U zasebnoj posudi stavite prosijano brašno, sol, razmučena jaja, rum i naribanu limunovu koricu. Dodajte uzdigli kvasac. Mikserom s nastavkom za tijesto ili klasičnim mikserom sa spiralnim nastavcima krenite izrađivati tijesto. Dodate postepeno malac. Miksajte najmanje 10-15 minuta. Tijesto će vam biti ljepljivo.
  3. Pokrijte posudu s tijestom i ostavite je na toplom mjestu dok se tijesto ne udvostruči. Trebat će vam sat do dva vremena (ovisi o temepraturi vaše prostorije).
  4. Lagano pobrašnite radnu plohu i prebacite tijesto na nju.
  5. Razvaljajte ga na 1 centimetar debljine.
  6. Kalupom za kidanje krafni ili rubom čaše izrežite krugove. Pokrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite ih da odstoje jod 15-20 minuta.
  7. Ugrijte ulje u loncu srednje veličine (moj je zapremnine 3 l). Kada vam je ulje spremno za prženje (ubodite vrh drvene kuhinjske žlice, ako se oko nje stvaraju ravnomjerni manji mjehurići tada je spremno) smanjite vatru na srednje jaku.
  8. Stavljajte najviše 3 do 4 krafne istovremeno. Stavljajte na ulje onu stranu krafne koja je bila gornja kako bi donjoj strani tijesta koja je stajala na radnoj površini dali vremena da se digne. Ovako će vam krafne biti istog izgleda s obje strane.
  9. Poklopite lonac samo dok pržite 1. stranu. Lagano vilicom odignite krafnu s ulja, ako je poprimila rumenu boju okrenite je na drugu stranu. Ovu stranu ne poklapamo. Pripazite da vam krafna porumeni, ali da pritom ne potamni previše. Dovoljno je do 2 minute prženja, ali ovo ovisi o vašoj vatri i zagrijanosti vašeg ulja.
  10. Ako želite klasične krafne, izvadite ih na kuhinjski papir kako bi se ocjedio višak masnoće s njih. Nakon punjenja ih pospite šećerom u prahu.
  11.  Ako želite krafne posute šećerom i cimetom, pripremite padelu u koju uspite 150 g šećera i 2 žlice cimeta. Krafne odmah stavljajte u padelu pa ih uvaljajte s obje strane.

KAKO IH NAPUNITI

  • Krafne možete puniti na način da punjenje po želji stavite u slastičarsku vrečicu s uskim i dugim nastavkom za punjenja (ako je nemate pogledajte ispod pod tips & tricks kako sam je ja napravila) i to da ih punite bočno ili na vrhu.
  • Ako ih punite bočno, tada ih složite okomito (kao na mojim slikama), zabodite vrh nastavka za punjenje i istisnite malo nadjeva.
  • Ako ih punite na vrhu, tada nastavak zabodite u sredinu gornjeg dijela krafne i istisnite malo nadjeva.
  • Ako koristite čvršće kreme poput one od vanilije ili druge po vašem izboru, možete zarezati crtu na gornjoj strani krafne (cca 3 centimetra dužine) pa je napuniti kremom.

 

KREMA OD VANILIJE

  1. U manji lonac stavite šećer, vanilin šećer i jaja. Pjenjačom ih umutite. Dodajte škrobno brašno. Postepeno dolijevajte mlijeko i cijelo vrijeme pjenjačom miješajte sastojke.
  2. Lonac stavite na laganu vatru. Miješajte pjenjačom dok se smjesa ne zgusne. Za ovo će vam trebati svega par minuta.
  3. Kremu maknite sa strane i pustite da se malo prohladi.
  4. U prohlađenu kremu umiksajte maslac.

 

TIPS & TRICKS
  • Ako krafne želite peći rano ujutro, tijesto možete pripremiti večer prije. Napravite sve do 4. koraka u pripremi (zamijestite tijesto i pustite da odmori 1-2 sata, odnosno dok se ne udvostruči), zatim ga lagano pritisnite kako bi izašao zrak te zdjelu prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak. Kada tijesto izvadite iz hladnjaka odmah je spremno za valjanje i oblikovanje. Nastavite s korakom broj 4 iz pripreme.
  • Ako nemate nastavak za punjenje krafni upotrijebite slamku. Slamku otkidajte na 5 centimetara dužine i postavite je na vrh slastičarske vrečice kojoj ste otkidali mali komadić kako bi slamka prošla. Ako nemate slastičarsku vrečicu možete upotrijebiti prozirnu vrečicu za domaćinstvo (onu za pohranu ili zamrzavanje hrane).
  • Nemojte pretjerati sa punjenjem, ako dosada niste punili krafne možete ih prepuniti. Dovoljno je malo punjenja istisnuti.
  • Moje krafne imaju završetak punjenja (onaj dio gdje sam ubola slamku) u obliku cvijeta. To sam napravila s drugim nastavkom, onim sa zvjezdastim vrhom.

 

Dobar tek!