Krafne u obliku zvjezdica su mi preslatke, prave male adventske poslastice od prženog tijesta. Recept za njih je kao i onaj s bloga za domaće krafne, ali sam ih radila sa suhim kvascem. Krafne su mekane, pjenaste i prepune okusa.

 

 

Ako vam djeluju komplicirano, zaista nisu. Vjerujte mi, baš ih je jednostavno napraviti. Bitno je da tijesto dobro izradite i da ga pustite da lijepo naraste. Kada tijesto razvaljate na 1 cm debljine utisnite rezač za kekse u obliku zvjezdice. Moj je okvirnog promjera 8 cm. Možete raditi malo manje ili veće krafne.

 

 

Nakon što ste izrezali oblik, krafne ostavite 20-ak minuta pokrivene i zatim ih ispržite. U pripremi sam vam napisala kako provjeriti točnu temperaturu ulja, ali i da pazite da ih pržite na umjerenoj vatri.

 

 

Punjenje je od jagoda, ja sam koristila kupovnu marmeladu. Vi možete koristiti bilo koju vrste marmelade ili kreme. Ja sam krafnice umočila u šećer pomiješan s cimetom, no vi ih možete samo posuti šećerom u prahu.

 

 

Ovako na okupu čine pravu malu božićnu priču, zar ne?

 

 

 

BOŽIĆNE KRAFNE U OBLIKU ZVJEZDICA

SASTOJCI za cca 20 krafnica

  • 220 ml mlakog mlijeka
  • 50 g šećera
  • 7 g suhog kvasca
  • 3 jaja L veličine
  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ruma
  • 1/2 žličice naribane korice limuna

DODATNO

  • 1 l ulja za prženje
  • šećer za valjanje (oko 150 g)
  • cimet za valjanje (dvije žlice)
  • marmelada od jagoda za punjenje
PRIPREMA

TIJESTO

  1. U posudi pomiješajte 115 g mlakog mlijeka, kvasac, 65 g brašna. Pokrijte i ostavite pola sata na toplom.
  2. Nakon pola sata kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu veće mililitraže pa mu dodajte prethodno razmućena jaja, šećer, preostalo mlijeko, rum i koricu limuna. Mikserom povežite sastojke.
  3. Sada dodajte preostalo brašno i sol pa nastavkom za tijesto krenite izrađivati tijesto za krafne.
  4. Maslac dodajte postepeno, komad po komad. Miksajte najmanje 10 minuta. Tijesto vam se treba odvajati od stijenki posude, ali i dalje biti mekano i pomalo ljepljivo.
    Tijesto prebacite u nauljenu posudu pa je pokrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom mjestu da se udvostruči. Za ovo će vam trebati 1 do 2 sata. Nakon ovog koraka tijesto možete spremiti u hladnjak preko noći pa sutradan nastaviti s koracima.

OBLIKOVANJE I PRŽENJE

  1. Tijesto razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Pomoću rezača za tijesto u obliku zvijezde utisnite oblike. Ostatak tijesta nanovo razvaljajte pa i u njega utisnite zvjezdice.
  2. Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20-ak minuta, odnosno dok vam krafne lijepo ne narastu.
    Ugrijte ulje u loncu srednje veličine.
  3. Kada vam je ulje spremno za prženje (170 stupnjeva ili kada ubodete vrh drvene kuhinjske žlice oko koje se stvaraju ravnomjerni manji mjehurići ulja) smanjite vatru na laganu.
  4. Stavljajte najviše 3 do 4 krafne istovremeno. Stavljajte na ulje onu stranu krafne koja je bila gornja kako bi donjoj strani tijesta koja je stajala na radnoj površini dali vremena da se digne. Ovako će vam krafne biti istog izgleda s obje strane.
  5. Dovoljno je oko 2 minute prženja sa svake strane (na laganoj vatri), ili dok vam ne porumeni strana koju pržite.
  6. U posudi pomiješajte šećer i cimet pa pržene krafne odmah uvaljajte u šećer s cimetom.
  7. U slastičarsku (dresir) vrećicu s nastavkom za punjenje stavite marmeladu pa istisnite nadjev u svaku krafnu.

Dobar tek!