Ako ste odrasli u Dalmaciji kao ja, tada ste stablo smokve viđali u skoro pa svakom dvorištu. Smokve, bile svježe ili suhe, često se nalaze na našim stolovima.

 

 

Osim što su ukusne, smokve su izrazito fotogenično voće. I iako sam planirala, ovo ljeto mi je prošlo u tren i nisam pripremila nijedan recept sa smokvama za blog.

 

 

Zato sam iskoristila zadnje komade i napravila ovaj predivan kolač. Biskvit s muscovadom, krema od ricotte i meda i smokve na vrhu… Ovaj kolač je toliko skladan, jednostavan i lijep da sam sigurna da ćete ga jako zavoljeti.

 

 

 

 

 

KOLAČ S MUSCOVADO ŠEĆEROM, KREMOM OD RICOTTE I MEDA I SMOKVAMA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 3 jaja L veličine
  • 90 g muscovado šećera
  • 90 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 1 žličica arome vanilije
  • 315 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 180 ml mlijeka

KREMA OD RICOTTE I MEDA

  • 250 g ricotta sira
  • 350  ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica arome vanilije
  • 3-4  žlice meda

DODATNO

  • smokve, 4-5 komada
  • med
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pripremite kalup za pečenje promjera 35 x 25 cm. Dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Maslac rastopite i stavite po strani. Obe vrste šećera i jaja pjenasto izradite, dodajte im rastopljeni maslac i aromu vanilije.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i cimet pa sve dodajte smjesi s jajima i šećerom.
  4. Dodajte mlijeko i sve povežite mikserom.
  5. Biskvit pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  6. Biskvit ohladite.

KREMA

  1. Ricottu procijedite uz pomoć gaze ili kuhinjskog papira.
  2. Procijeđenu ricottu, vrhnje za šlag, aromu vanilije i med stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu te mikserom izradite u kompaktnu i glatku kremu. Trebat će vam nekoliko minuta (3-5 min). Pazite da ne pretučete vrhnje kako bi vam krema ostala sjajna i maziva.

SLAGANJE

  1. Kremu rasporedite po ohlađenom biskvitu te posložite prethodno oprane i iskidane smokve.
  2. Po želji sve pokapajte medom.

 

Dobar tek!