Ovaj kolač spada u one bezvremenske kolače koje radim često. Biskvit vam može poslužiti za torte, možete ga raditi pravokutnog ili u kalupu za kruh.

Kolač od vanilije je mekan i nježan te je idealan za sve voćne kombinacije. Možete nadodati i komadiće čokolade ili dio brašna zamijeniti s kakaom u prahu. Ja sam koristila glazuru od šećera i jogurta te sam dodala malo maline u prahu kako bi dobila tu nježno rozu boju te aromu.

 

Malinu u prahu nabavljam u Harissa trgovini (klikni ovdje), no vi možete ovaj dio izostaviti ili nadodati sok limuna, naranče ili maline.

 

Jednostavan kolač od vanilije možete poslužiti za doručak, uz kavu ili druženje u ljetnim večerima. Divno se slaže i s kuglicom sladoleda.

 

 

KOLAČ OD VANILIJE S GLAZUROM OD ŠEĆERA, JOGURTA I MALINE

SASTOJCI

BISKVIT

  • 220 g maslaca sobne temperature
  • 240 g glatkog brašna
  • 4 jaja L veličine
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 5 g praška za pecivo (1 žličica)
  • 1,5 g soli (1/4 žličice)
  • 185 g šećera
  • 140 ml mlijeka

GLAZURA

  • 250 g šećera u prahu
  • 2 žlice jogurta
  • 2 žličice praha maline

DODATNO

  • trešnje za dekoraciju
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite n 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 12 x 28 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje a rubove namastite.
  2. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite maslac i šećer.
  3. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Sada dodajte ekstrakt vanilije.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  5. Polovicu brašna dodajte smjesi s maslacem te sve povežite mikserom.
  6. Sada dodajte mlijeko pa mikserom povežite sve sastojke.
  7. Na kraju umiješajte preostalo brašno.
  8. Pripremljenu smjesu istresite u kalup te špatulom poravnajte površinu.
  9. Pecite 35- 40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  10. Kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohladi.

GLAZURA

  1. U zdjelicu stavite šećer u prahu, malinu u prahu i jogurt. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  2. Glazuru odmah prelijte preko ohlađenog kolača.
  3. Ukrasite trešnjama ili po želji.

 

Dobar tek!