Lavanda u slasticama? Veliko DA! Ali dozirana, i u mjeri, prije svega.

 

Ako mene pitate, lavanda se divno slaže s medom, limunom ili bademima. Slaže se i s mnogim drugim okusima, ali ja je volim uz ove najviše.

 

 

U ovom kolaču lavanda se nježno provlači kroz biskvit. Dovoljno da je lagano osjetite na nepcu dok limun i dalje nosi glavnu komponentu.

 

 

Kolač od limuna i lavande baš, baš volim. Jednostav je, brz, sočan i osvježavajuć. Glazura od šećera i limuna mu daje posebnu notu slatkoće i vizualno ga podiže s klasičnog biskvita na preslatku torticu.

 

Ovaj kolač je ono što vam treba u toplim ljetnim danima, uz šalicu omiljenog napitaka.

 

 

KOLAČ OD LIMUNA I LAVANDE

SASTOJCI
  • 180 g šećera
  • 2 jaja L veličine
  • 180 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1/2 žličice sušenih listića lavande
  • 200 g grčkog jogurta
  • 150 ml ulja
  • 30 ml svježe cijeđenog soka od limuna (pola limuna)

GLAZURA

  • 150 g šećera u prahu
  • 2-3 žlice soka od limuna ili 2 žlice mlijeka i 1 žlica soka od limuna
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 20 cm, dno mu obložite papirom, a rubove namastite.
  2. Jaja i šećer pjenasto izradite. Neka vam se smjesa udupla i posvijetli.
  3. Dodajte aromu vanilije, koricu limuna i lavandu. Sada dodajte sve mokre sastojke (grčki jogurt, ulje i sok limuna). Izradite kratko mikserom. Neka vam se smjesa samo poveže.
  4. u zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo pa suhe sastojke dodajte smjesi.
  5. Špatulom sve sjedinite, prebacite u pripremljen kalup i pecite 30-35 minuta, odnosno dok vam čačkalica za ideja u sredinu ne izađe suha.
  6. Gotovi kolač ostavite 10-ak minuta u kalupa pa ga prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohladi.

GLAZURA

  1. Šećer u prahu pomiješajte sa sokom od limuna ili kombinacijom mlijeka i limuna. Neka vam smjesa bude gusta, ali dovoljno tekuća da je možete preliti.
  2. Glazuru odmah prelijte preko ohlađenog kolača.
  3. Kolač pospite listićima lavande i koricom limuna.

 

Dobar tek!