Jednostavan kolač u kojem glavnu ulogu imaju domaća skuta i breskve je neizostavan dio svakog ljetnog stola.
Baza kolača je biskvit s jajima i brašnom koji je obogaćen koricom agruma, dok glavnu ulogu ima kravlja skuta. Kolač možete raditi i s riccotom.
Ulje možete zamijeniti otopljenim maslacem, a jogurt kiselim vrhnjem ili grčkim jogurtom.
Breskve u kombinaciji sa sirom su jednostavno divne i savršeno se nadopunjuju na preostale okuse, ali vi možete koristiti i drugo voće poput borovnica, jabuka, kruški i sl.
Listići badema osim vizualnog, kolaču daju dodatnu punoću okusa te vam savjetujem da ih svakako ne izostavite.
KOLAČ OD BRESKVI I SKUTE
SASTOJCI
- 4 jaja L veličine
- 220 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- korica pola limuna
- 60 ml ulja
- 80 g jogurta
- 250 g skute
- 260 g glatkog brašna
- 5 g praška za pecivo (1 žličica)
- prstohvat soli
- 400 g breskvi (4 komada)
DODATNO
- 70 g listića badema
- šećer u prahu
PRIPREMA
- Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 20 – 22 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, rubove namastite.
- Breskve operite i posušite. Po želji im odstranite koru. Ja koristim domaće pa je ostavljam. Breskve iskidajte na manje kockice.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite jaja i šećer pa ih pjenasto izradite, oko 5 minuta. Smjesa vam treba posvijetliti i uduplati se.
- Smjesi dodajte ekstrakt vanilije, koricu limuna, ulje i jogurt. Kratko sve povežite mikserom. Sada dodajte skutu koju ste prethodno razmrvili na sitne komade.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa sve dodajte tekućim sastojcima.
- Kratko sve povežite, nemojte premiksati. Na kraju umiješajte iskidane breskve.
- Smjesu prebacite u kalup te pospite listićima badema.
- Pecite 55 – 60 minuta, odnosno dok vam površina ne porumeni.
Dobar tek!