Studeni mi je mjesec u kojem najčešće pečem keksiće. Obožavam ih! Ništa mi ne ugrije kuću kao miris toplih, svježe ispečenih keksića.

 

Keksići od karameliziranog smeđeg maslaca i pekan oraha, uz dodatak cimeta su pravi mali zimski užitak. Ove keksiće volim raditi u kombinaciji s karamelom. Ja sam koristila dulce de leche, mliječni karamel. Vi možete koristiti dulce de leche, slani karamel ili raditi keksiće bez karamela. Tada postavite polovicu pekan oraha na sredinu keksića prije pečenja.

 

Karamelizirani maslac ćete napraviti grijanjem maslaca do smeđe boje, zaista je jednostavno jako. Samo slijedite korake i za tren će na vašem stolu zamirisati ovi predivni keksići.

 

KEKSI OD PEKAN ORAHA, SMEĐEG MASLACA I KARAMELE

SASTOJCI

  • 225 g maslaca sobne temeprature
  • 180 g smeđeg šećera
  • 80 g šećera
  • 3 jaja L veličine
  • 300 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 150 g usitnjenih pekan oraha

DODATNO

  • dulce de leche, po želji
  • polovice pekan oraha

PRIPREMA

  1. U lonac s debljim dnom na srednje jakoj vatri otopite maslac. Ostavite ga na vatri dok vam ne poprimi smeđu boju. Pazite da ne zagori.
  2. Maslac prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa ga izmiksajte s obje vrste šećera.
  3. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, pekan orahe, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet pa je dodajte smjesi s maslacem.
  5. Sve povežite u kompaktnu smjesu.
  6. Tijesto prebacite u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na dva sata.
  7. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri lima za pečenje i svaki obložite papirom za pečenje.
  8. Pomoću kugle za sladoled ili žlice vadite tijesto (oko 45 g po komadu), te ga slažite na lim radeći razmak između svake loptice tijesta. Na jedan lim stane 6 keksića.
  9. Keksiće pecite 11 -13 minuta. Ohladite ih na rešetki za hlađenje.
  10. Svaki keksić premažite dulce de leche karamelom i postavite polovicu pekan oraha na vrh.

 

TIPS & TRICKS

  • Ako ćete raditi keksiće bez dulce de leche mliječnog karamela tada postavite polovicu pekan oraha prije pečenja keksića.
  • Pekan orahe možete zamijeniti običnim orasima ili bademima, lješnjacima.

 

Dobar tek!