Ovi tanki čips keksi od kokosa i jagode su u najmanju ruku toliko ukusni i zanimljivi da ćete ih morati ponoviti jako brzo, vjerujte mi!

 

Keksići su jedna posebna kategorija, u mojoj kuhinji i na blogu. Uvijek ih imam pripremljene u vitrini, barem dvije vrste. Djeca ih jako vole, traju 14 dana (uglavnom svi), često ih nosim u goste, a i s njima zaista volim pustiti kreativnost i maštu.

 

Uz domaće keksiće je nekako sve ljepše. Spoj kokosa i jagode je tako skladan i nadopunjuje se tako da mi je ova kombinacija bila idealna.
Jagode možete lako dehidrirati i time im produžiti sezonu, ali ih i sačuvati za razne recepte.

 

Jednako tako, keksiće možete raditi samo s kokosom ili kombinirati neke orašaste plodove umjesto jagoda. Budite kreativni, zaista se isplati.

KEKSI OD KOKOSA I DEHIDRIRANE JAGODE

SASTOJCI
  • 200 g maslaca sobne temeprature
  • 150 g šećera
  • 70 g smeđeg šećera
  • 1 jaje L veličine
  • 1 žličica arome vanilije
  • 180 g glatkog brašna
  • 120 g kokosovog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 15 g dehidriranih jagoda
  • 15 g kokosovog čipsa, po želji
PRIPREMA
  1. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite maslac i obje vrste šećera.
  2. Dodajte aromu vanilije i jaje pa ponovo mikserom sve dobro izradite.
  3. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, kokosovo brašno, sol i  sodu bikarbonu.
  4. Smjesu s brašnom dodajte smjesi s maslacem te sve povežite mikserom ili špatulom.
  5. Sada špatulom umiješajte dehidrirane jagode i tostirani čips od kokosa.
  6. Tijesto ohladite pola sat do sat vremena u hladnjaku.
  7. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i svaki obložite papirom za pečenje.
  8. Tijesto izvadite iz hladnjaka, odvojite komadiće tijesta, moji su teški po 30 grama.
  9. Od tijesta napravite kuglice pa ih dlanovima pritisnite kako bi dobili oblik diska.
  10. Oblikovane keksiće posložite na lim. Pecite ih 7- 10 minuta, odnosno dok vam rub keksića ne poprimi rumenu boju.
  11. Keksiće oprezno prebacite na rešetku za hlađenje i pustite da se ohlade.
  12. Keksiće prebacite u kutiju za kekse. Ovako spremljeni vam mogu stajati 14 dana.

KAKO DEHIDRIRATI JAGODE

  1. Jagode operite i posušite. Skinite im peteljku pa iz izrežite na fete debljine 2 mm. Jagode posložite u dehidrator ili na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  2. Sušite ih u dehidratoru na 60 stupnjeva ili u pećnici na 80 – 100 stupnjeva. Jagode sušite sve dok pod rukom ne osjetite da nema više mekanih djelova.
  3. U dehidratoru ih je potrebno sušiti oko 6 h, u pećnici malo manje.

 

Dobar tek!