Svako godišnje doba volim pozdraviti nekom namirnicom i zaželjeti mu dobrodošlicu. Jesen je rezervirana za bundevu. Spoj boja, mirisa i okusa mi potpuno najavljuje novo razdoblje godine.

I znate što, jako mu se veselim. Moja mama uvijek govori da ljudi najviše vole godišnje doba u kojem su rođeni. Ne znam ima li istine u ovome, ali ja sam se pronašla. Iako, svako godišnje doba volim na svoj način, svako nosi neke nove plodove, mirise i okuse. Ali jesen, jesen je moja. Iz ovoga vam je, sigurna sam, jasno, da sam tada i rođena.

Juha od bundeve je i tradicionalno prvi hommage mom godišnjem dobu. Toliko je jednostavna za pripremu, a toliko bogata teksturom. Karakteristična slatkasta nota i muškatni oraščić… obožavam!

 

Ove godine sam je radila s jednom malom promjenom. Dodala sam joj Letifico ulje sikavice. Ovo ulje sam nedavno otkrila i oduševilo me blagim okusom i svojim karakteristikama. Za salate i juhe je savršen odabir.

 

 

JUHA OD BUNDEVE

SASTOJCI
  • 1 hokaido bundeva srednje veličine
  • voda, oko 500 ml
  • jedna žličica soli
  • pola žličice kajenskog papra
  • četvrtina žličice naribanog muškatnog oraščića
  • dva češnja češnjaka
  • dvije grančice svježeg timijana
  • 50 ml Letifico ulja sikavice
  • sjemenke bundeve za posluživanje (po želji)
PRIPREMA
  1. Bundevu prepolovite, izvadite koštice i ogulite kožu.
  2. Narežite je na kockice jednake veličine.
  3. U lonac stavite iskidanu bundevu i podlijte je vodom.
  4. Neka vam voda samo pokrije bundevu, meni je 500 ml bilo dovoljno. Vi se ravnajte po vašem loncu i bundevi.
  5. Vodu zatim posolite pa dodajte dva češnja češnjaka i grančice timijana.
  6. Kuhajte dok bundeva ne omekša potpuno, oko 20 – ak minuta.
  7. Kada je bundeva kuhana, izvadite grančice timijana i češnjak pa štapnim mikserom usitnite bundevu.
  8. Krem juhi dodajte još vode po potrebi (odredite sami željenu gustoću)  i začinite s kajenskim paprom i muškatnim oraščićem. Ako volite slanije dosolite.
  9. Prokuhajte još jednu minute. Ostavite da se malo ohladi pa umiješajte Letifico ulje sikavice.
  10. Krem juhu poslužite toplu.
  11. Po želji dodajte sjmenke bundeve i podlijte Letifico uljem sikavice.

 

Dobar tek!