Postoje ti jednostavni i brzi kolači koji mi izmame osmijeh na lice, podsjete na djetinjstvo i uljepšaju neka kišna jutra. Ovo je definitivno jedan od takvih.

 

Ako tražite comfort food, kolač za kavu i prijateljice ili nenadani posjet, tada ste došli na pravu stranicu na blogu. Jedan mali kolačić koji je sve to.

 

Moram vam odmah napomenuti da ga možete napraviti bez imalo muke i da vam ne treba ni jedan dan staža u kuhinji. Da, baš tako. Ovaj kolač jednako uspješno može napraviti bilo tko.

 

Prvo treba izraditi maslac i šećer, dodati jaje i ubaciti brašno, potom malo promiješati – rukom, kuhačom, mikserom… dovoljno da se brašno slijepi i da dobijete grudičastu smjesu. Sva mudrost. Zatim odvojite pola tijesta, utisnete ga, premažete marmeladom, a ostatak tijesta pospite po marmeladi. Gotovo!

 

Obožavam ovaj spoj prhkog tijesta, marmelade i hrskavog gornjeg sloja. No najviše volim taj miris djetinjstva u njemu. Ovo je kolač koji sam kao dijete listala u maminoj staroj kuharici i znala napamet svako slovo. Taj miris papira i dalje obožavam. Da mi zatvorenih očiju stavite u ruke tu kuharicu, odmah bi znala što držim. Malo je riječi kojima mogu opisati tu zaljubljenost u tiskana slova starih recepata.

 

Sada, mnogo godina nakon, vidim zašto je ovaj blog moj omiljeni happy place. I zaista mi je drago da sam ovaj recept podijelila s vama. On je, između ostalog, usmjerio moj put k vama.

 

 

JEDNOSTAVAN ČUPAVI KOLAČ

SASTOJCI
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 1 jaje L veličine
  • 500 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • korica limuna
  • 450 g marmelade od marelice
  • 50 g mljevenih badema

DODATNO

  • šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA
  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.Pripremite okrugli kalup promjera 26 cm. Dno mu obložite papirom za pečenje,a rubove namastite.
  2. Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im jaje i koricu limuna. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli. Brašno potom dodajte smjesi maslaca i šećera pa rukama ili pomoću nastavka kratko povežite tijesto. Tijesto ne treba biti glatko ni sjajno, dovoljno je samo da ga povežete.
  3. Polovicu tijesta prebacite u pripremljen kalup i prstima utisnite po dnu.
  4. Tijesto premažite marmeladom od marelice.
  5. Preostalo tijesto pomiješajte s mljevenim bademima i smrvite po sloju marmelade.
  6. Kolač pecite 45-50 minuta, odnosno dok gornji sloj lijepo ne porumeni.
  7. Kolač ohladite prije posluživanja pa ga pospite šećerom u prahu.