Japanski mliječni kruh je najmekaniji i najpjenastiji mliječni kruh ikada. Ne mogu vam ni opisati koliko je ukusan, jednostavno se topi u ustima.

 

Za njegovu mekoću je zasluzan tangzhong. I koliko god ova riječ može zvučati komplicirano, riječ je o jednostavnom predijestu. Tangzhong se dobije grijanjem tekućine i brašna te je spreman za svega 5 minuta. Ovakva izrada kruha je zaista posebna i rezultat je i više nego očaravajuć.

 

Kada otvorite kuglicu gotovog tijesta možete vidjeti slojeve kruha, kao da jedete neki mekani oblak. Kruh je jednostavno predivan. Ima određenu dozu slatkoće u sebi pa vam može poslužiti kao kolač, doslovno.

 

Ja ga sam ga radila u obliku kuglica, no ovaj kruh možete raditi i u kalupu za kruh. Možete ga podijeliti na više manjih loptica ili na tri veće.

 

Ako ga nikada niste probali, najbolje će vam ga dočarati riječi moje Kiare – ovo je kao da jedeš bricoche pecivo i pogaču u jednom.

 

 

JAPANSKI MLIJEČNI KRUH

SASTOJCI

TANGZHONG (PREDTIJESTO)

  • 45 g mlijeka
  • 45 g vode
  • 20 g glatkog brašna

TIJESTO

  • 300 g glatkog brašna
  •  2 žličice suhog kvasca
  • 1 jaje L veličine
  • 45 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 45 g maslaca, otopljen
  • 125 g mlijeka

DODATNO

  • 1 jaje za premazivanje
  • malo mlijeka za premazivanje
PRIPREMA

TANGZHONG (PREDTIJESTO)

  1. Sve sastojke stavite u manji lonac na laganu vatru. Dobro promiješajte kako bi smjesa bila kompaktna te nastavite miješati dok ne dobijete kompaktnu zgusnutu smjesu. Za ovo će vam trebati svega nekoliko minuta.
  2. Tangzhong tijesto prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu i ostavite po strani da se ohladi.

TIJESTO

  1.  Tangzhong tijestu dodajte razmućeno jaje, otopljen i ohlađen maslac, mlijeko, šećer i kvasac. Dobro promiješajte pa dodajte sol i brašno. Zamijesite tijesto nastavkom za tijesto ili rukama. Mijesite dok vam tijesto ne postane mekano i sjajno. Za ovo će vam trebati 6-8 minuta.
  2.  Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da se udvostruči (sat do dva).
  3.  Tijesto potom prebacite na pobrašnjenu podlogu i podijelite na 7 jednakih dijelova.
  4. Svaki dio oblikujte u kuglu. Kugle posložite u okrugli kalup za pečenje (ili kalup za torte promjera 26 cm) koji ste prethodno namazali maslacem ili posprejali uljem u spreju.
  5. Posložene kugle tijesta prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom 40-50 minuta.
  6. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  7. Svaku kuglicu premažite razmućenim jajem kojem ste dodali malo mlijeka.
  8. Japanski mliječni kruh pecite 20 – 25 minuta, odnosno dok im površina lijepo ne porumeni.
  9. Nakon pečenja kruh ostavite 5-10 minuta u kalupu pa ga potom prebacite na rešetku dok se ne ohladi.

 

Dobar tek!