Hot cross buns su peciva koja se tradicionalno rade za vrijeme Uskrsa. Ova peciva su poznata po svom specifičnom izgledu, imaju znak križa te su prepuna suhog voća.

 

Hot cross buns peciva najčešće možete pronaći u Engleskoj ili Americi, iako su vremenom postala poznata diljem svijeta.

 

Ja ih jako volim zbog svog mekanog i pjenastog izgleda te okusa prepunog arome. Ja koristim koricu limuna i naranče te cimet i muškatni oraščić. Vi arome možete prilagoditi i nadodati neku po želji.

 

Ova peciva su toliko ukusna i lijepa da ih je šteta raditi samo za vrijeme Uskrsa. Nadam se da ćete uživati u njima.

 

 

HOT CROSS BUNS ILI TOPLA USKRSNA PECIVA

 

SASTOJCI
  • 250 ml mlijeka
  • 450 g glatkog brašna
  • 70 g šećera
  • 10 g suhog kvasca
  • 65 g maslaca sobne temperature
  • 1 jaje L veličine
  • 115 g grožđica
  • 60 g raznog suhog voća
  • korica jedne naranče
  • korica jednog limuna
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat muškatnog oraščića

DODATNO

  • 75 g glatkog brašna
  • vode po potrebi
  • nekoliko žlica marmelade od marelica za premazivanje
PRIPREMA

IZRADA TIJESTA

  1. Mlijeko ugrijte da bude mlako. Stavite ga u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa mu dodajte suhi kvasac, šećer, jaje, maslac i začine. Promiješajte smjesu.
  2. Sada dodajte brašno pa nastavkom za tijesto povežite sve sastojke kako bi bili kompaktni. Dodajte grožđice i suho voće po želji pa izradite tijesto. Za ovo će vam trebati 6-8 minuta. Tijesto se treba odvajati od posude i biti sjajno i glatko.
  3. Tijesto prebacite u nauljenu posudu i ostavite da se udvostruči, oko sat, sat i 30 minuta.

OBLIKOVANJE

  1. Nakon što se udvostručilo, tijesto kratko premijesite na pobrašnjenoj podlozi. Podijelite ga na 12 jednakih dijelova.
  2. Svaki komad oblikujte u kuglu. Pripremite kalup za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
  3. Kuglice tijesta posložite radeći razmak između svake. Kada ste sve posložili kalup prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite po strani 45 min – 1 sat.

IZRADA PRELJEVA ZA KRIŽ I PEČENJE

  1. Za to vrijeme pripremite preljev za križeve. U posudu stavite brašno i postepeno mu dodajte vodu kako bi postigli željenu gustoću. Smjesa vam treba biti dovoljno gusta kako bi ostala na pecivu i dovoljno tekuća kako bi se lijepo nanosila. Preljev stavite u slastičarsku vrećicu s užim nastavkom ili ga sami izrežite po želji.
  2. Pećnicu upalite na 220 stupnjeva.
  3. Kada su peciva odmorila pomoću vrećice napravite križ na svakom pecivu.
  4. Peciva pecite 22- 25 minuta ili do željene boje.
  5. Topla peciva premažite ugrijanom marmeladom od marelica.
  6. Poslužite topla.

 

Dobar tek!