Grissini ili breadsticks (štapići od kruha) jedni su od omiljenijih snackova na svijetu. Kao i većina jela od tijesta, potječu iz Italije. Nastali su jos u 17. stoljeću, a smatra se da ih je izumio talijanski pekar Antonio Brunero iz Turina.

 

 

Grissine je u principu iznimno jednostavno napraviti. Mogu se raditi od bilo kojeg tijesta za kruh. Ja ih radim od tijesta koje često koristim i za pizzu.

 

 

Grissine možete formirati na nekoliko načina, Možete ih ručno razvuči u uske štpaiće, možete razvaljati tijesto pa ga rezati rezačem za pizzu ili nožem. Razvučene grissine možete zarolati i peči ih kao zarolane štapiće ili ih ostaviti ravnima.

 

Grissine također možete posuti sjemenkama, krupnom soli ili u tijesto nadodati masline ili začine po želji. Uistinu, možete ih raditi na mnogo načina.

 

Moji omiljeni su oni s crnim maslina. Osim njih, radila sam i klasične, posute s malo sjemenki. Na vama je da odaberete one koji su vam najdraži ili da ih, kao ja, radite različite.

 

Poslužite ih uz umake, sireve, nareske ili same. Mogu biti dio predjela ili snack. Grissini jednostavno idu uz sve.

 

 

 

GRISSINI

SASTOJCI
  • 300 g manitoba ili glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 1,5 žličica soli
  • 175 ml vode
  • 3 žlice maslinovog ulja
DODATNO
  • maslinovo ulje za premazivanje
  • crne masline, 10-ak kom
  • sjemenke po želji (kim, lan, suncokret, sezam)
PRIPREMA
  1. U posudu stavite brašno. Dodajte mu kvasac i sol. Dodajte vodu i maslinovo ulje. Kuhačom se pomiješajte dok ne dobijete povezanu smjesu. Ovo možete napraviti i mikserom s nastavkom za tijesto.
  2. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu pa ga mijesite 8-10 minuta, odnosno dok vam ne postane sjajno i glatko. Jednako ga dugo mijesite i električnim mikserom. Ako ćete raditi grissine s maslinama, tada ih dodajte formiranim tijestu i kratko ga premijesite.
  3. Sada tijesto prebacite u posudu pa je prekrijte prozirnom folijom i ostavite sat vremena da se udvostruči. Ovo možete napraviti i s polovicom tijesta, a polovicu ostaviti bez maslina.
  4. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje. Pobrašnite radnu podlogu pa tijesto razvaljate na debljinu 2-3 milimetara. Premažite ga maslinovim uljem i po želji pospite sjemenkama.
  5. Sada režite uske štapiće rezačem za pizzu ili nožem. Moji su široki do 5 milimetara. Svaki štapić prebacite na pripremljeni lim.
  6. Štapiće možete izdužiti tako da im lagano povučete rubove kako bi bili dovoljno dugi, možete ih zarolati i takve postaviti na lim za pečenje.
  7. Grissine pecite 14-17 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.

 

Dobar tek!