Odbrojavate li dane do Božića? Meni je to najljepši dio godine, jednostavno obožavam sve vezano za Božić. Girlandu s koje vise ukrasi, sjajne zvjezdice, okićen bor, lampice i prekrasne mirise koji se šire iz tople pećnice.

 

 

Ako mene pitate, dom ne ugrije ništa kao mirisan kolač na stolu i obitelj na okupu. Ove godine sam svoj stol odlučila dekorirati JYSK kolekcijom. Znate da volim zemljane tonove pa mi se njihov stolnjak tako lijepo uklopio na moj mali okrugli stol (klikni ovdje). No njime možete ukrasiti i stolić u dnevnom boravku također. Zelena, moja vječna inspiracija. Na fotografijama možete vidjeti da sam je prenijela kroz sve detalje i podigla s malo zlatnog, pokojom lampicom i dodatkom božićne tamnocrvene. Za predivan blagdanski stol vam je potrebno nekoliko lijepih detalja kako bi cijeloj temi udahnuli božićni duh, vodite se glavnom temom/bojom i nadopunite je sjajnim detaljima. Cijelu JYSK kolekciju možete pogledati ovdje.

 

Kako je moj stol malen ja sam odlučila napraviti viseći vijenac od girlande koji sam omotala lampicama i objesila ukrase.

 

 

Ali nijedan stol, koliko god lijepo izgledao nije potpun bez hrane, zar ne? Ovaj gingerbread kuglof je idealan za popodnevno druženje uz šalicu kavu ili desert nakon obiteljskog ručka. Ja ga volim pripremiti navečer da nas dočeka ujutro. Recept je zaista jednostavan te ga možete pripremiti za tren, a ostatak dana uživati s najmilijima.

 

 

GINGERBREAD KUGLOF

SASTOJCI
  • 115 g maslaca sobne temperature
  • 65 g bijelog šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 jaja M veličine
  • 30 ml ulja
  • 2 žlice meda
  • 185 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 žličice gingerbread začina
  • 115 ml mlijeka

 

PRIPREMA
  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kuglof promjera 22 cm. Kalup dobro namastite i pospite brašnom.
  2. Maslac i obje vrste šećera pjenasto izradite. Dodajte im jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Dodajte med i ulje pa sve kratko izmiksajte.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i mješavinu začina. Dodajte pola količine brašna smjesi s maslacem, šećerom i jajima. Kratko povežite mikserom ili špatulom.
  4. Dodajte mlijeko i preostalo brašno i sve sjedinite mikserom na najlaganijoj brzini ili špatulom. Smjesu iskrenite u pripremljen kalup.
  5. Pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  6. Kuglof ostavite u kalupu dok se potpuno ne ohladi.
  7. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu ili po želji.

 

Dobar tek!

 

Recept nastao u suradnji s JYSKom.