Ako tražite osvježenje u ovim vrućim ljetnim danima onda je gaspacho idealan odabir. Ova hladna juha dolazi iz Španjolske i omiljena je diljem svijeta.
Gazpacho je juha od povrća koja se servira hladna, a za njenu pripremu vam treba svega 10-ak minuta. Sastoji se od rajčica, paprika i krastavca, uz dodatak češnjaka, kruha i začina.
Povrće u gaspachu se miksa sirovo, bez prethodne obrade zbog čega vam juha može imati “siroviji”, rustkalniji okus. Koristite svježe sezonsko povrće i pazite da je dovoljno zrelo.
Osim što lijepo izgleda, ova juha je jako zdrava. Idealna je kao predjelo iako je možete servirati i u čašama kao hladni napitak.
GAZPACHO- HLADNA JUHA OD POVRĆA
SASTOJCI
- 1kg zrelih rajčica
- 200 g crvene paprike (1 crvena paprika)
- 200 g žute paprike (1 žuta paprika)
- 170 g krastavca (1 krastavac)
- 1/4 chilli papričice – po želji
- 70 g kruha od jučer (oko 2 fete)
- 50 ml maslinovog ulja
- 70 ml vode – za namakanje kruha
- 2 češnja češnjaka
- pola šake bosiljka – oko 10 listova
- sol, pola žličice ili po želji
- papar, 1/4 žličice ili po želji
- 1 žlica aceto balsamico (možete zamijeniti i vinskim octom)
PRIPREMA
- Rajčice operite i odstranite im peteljke. Izrežite ih na kockice. Paprike također operite i odstranite im peteljke i unutrašnje sjemenke. Izrežite ih na kockice. Krastavac ogulite i izrežite na manje komade.
- Fete kruha razlomite i namočite u vodi.
- U blender stavite povrće i namočene komade kruha. Blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte ostale sastojke (češnjak, bosiljak, sol, papar, čili, maslinovo ulje i aceto balsamico).
- Probajte te po potrebi dodatno začinite.
- Gazpacho ohladite prije posluživanja. Ukrasite ga svježim povrćem, bosiljkom ili croutonima.
TIPS & TRICKS
- Croutoni su prepečene kockice kruha. Kruh od jučer izrežite na manje kockice i posložite na lim za pečenje. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Kockice kruha pokapajte maslinovim uljem. Začinite začinima po želji, primjerice: sol, papar, chilli, mediteranski suhi začini itd. Pecite 10-ak minuta, odnosno dok croutoni ne dobiju lijepu rumenu boju. Poslužite ih uz juhe, uz sireve ili zasebno kao chips.
Dobar tek!