Ako tražite osvježenje u ovim vrućim ljetnim danima onda je gaspacho idealan odabir. Ova hladna juha dolazi iz Španjolske i omiljena je diljem svijeta.

 

 

Gazpacho je juha od povrća koja se servira hladna, a za njenu pripremu vam treba svega 10-ak minuta. Sastoji se od rajčica, paprika i krastavca, uz dodatak češnjaka, kruha i začina.

 

 

Povrće u gaspachu se miksa sirovo, bez prethodne obrade zbog čega vam juha može imati “siroviji”, rustkalniji okus. Koristite svježe sezonsko povrće i pazite da je dovoljno zrelo.

 

 

Osim što lijepo izgleda, ova juha je jako zdrava. Idealna je kao predjelo iako je možete servirati i u čašama kao hladni napitak.

 

 

 

GAZPACHO- HLADNA JUHA OD POVRĆA

SASTOJCI

  • 1kg zrelih rajčica
  • 200 g crvene paprike (1 crvena paprika)
  • 200 g žute paprike (1 žuta paprika)
  • 170 g krastavca (1 krastavac)
  • 1/4 chilli papričice – po želji
  • 70 g kruha od jučer (oko 2 fete)
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 70 ml vode – za namakanje kruha
  • 2 češnja češnjaka
  • pola šake bosiljka – oko 10 listova
  • sol, pola žličice ili po želji
  • papar, 1/4 žličice ili po želji
  • 1 žlica aceto balsamico (možete zamijeniti i vinskim octom)
PRIPREMA
  1. Rajčice operite i odstranite im peteljke. Izrežite ih na kockice. Paprike također operite i odstranite im peteljke i unutrašnje sjemenke. Izrežite ih na kockice. Krastavac ogulite i izrežite na manje komade.
  2. Fete kruha razlomite i namočite u vodi.
  3. U blender stavite povrće i namočene komade kruha. Blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte ostale sastojke (češnjak, bosiljak, sol, papar, čili, maslinovo ulje i aceto balsamico).
  4. Probajte te po potrebi dodatno začinite.
  5. Gazpacho ohladite prije posluživanja. Ukrasite ga svježim povrćem, bosiljkom ili croutonima.

 

TIPS & TRICKS
  • Croutoni su prepečene kockice kruha. Kruh od jučer izrežite na manje kockice i posložite na lim za pečenje. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Kockice kruha pokapajte maslinovim uljem. Začinite začinima po želji, primjerice: sol, papar, chilli, mediteranski suhi začini itd. Pecite 10-ak minuta, odnosno dok croutoni ne dobiju lijepu rumenu boju. Poslužite ih uz juhe, uz sireve ili zasebno kao chips.

 

Dobar tek!