Focaccia je jedan od razloga zbog kojih mi je talijanska kužina toliko draga.

 

Ovo tijesto s maslinovim uljem, oblikovano kao pogača me osvojilo na prvi zalogaj. Od tada sam isprobala razne varijante i stalno sam u potrazi za savršenom kombinacijom.

 

Na blogu imate recept za focacciu bez prethodne pripreme poolisha. To mi je godinama bio najdraži recept. Na svim obiteljskim okupljanjima sam je “morala” raditi. Onda sam otkrila ovaj recept i potpuno me oduševio. I dalje je moram raditi. Focaccia je omiljen kruh mojoj obitelji.

 

Tijesto je mekano i prozračno. Savršeno upija maslinovo ulje i sve je tako balansirano, a focacccia ostaje svježa i sljedeći dan.

 

Priprema poolisha (predtjesta, predfermenta) je poprilično jednostavna i traje doslovno 15 sekundi. Brašno, vodu i malo suhog kvasca trebate samo staviti u posudu i pomiješati, pokriti i ostaviti 12 sati. To je sve! Poolish je najbolje napraviti večer prije nego ćete pripremati focacciu.

 

 

Focacciu možete samo posuti krupnom soli ili soli i ružmarinom. Možete joj nadodati zelene ili crne masline, rajčice, začine po želji i slično. A možete je napraviti bez dodataka i samo je premazati maslinovim uljem.

 

 

FOCACCIA S MASLINAMA, RAJČICAMA I RUŽMARINOM

SASTOJCI

POOLISH

 • 227 g glatkog brašna
 • 227 g vode
 • 1/4 žličice suhog kvasca

TIJESTO

 • 340 g glatkog brašna
 • 100 ml mlake vode
 • 70 g maslinovog ulja
 • 14 g soli
 • 4 g suhog kvasca

DODATNO

 • 10- ak  maslina (ja koristim zelene, otkoštene)
 • 5-10 kom mini rajčica
 • dvije grančice ružmarina
 • žlica krupne morske soli (ja koristim cvijet soli)
 • maslinovo ulje za premazivanje

 

PRIPREMA

1.DAN
PRIPREMA POOLISH-a ILI PREDTIJESTA

 1. Pripremite poolish ili predtijesto tako da u posudu stavite brašno, vodu i kvasac i sve dobro pomiješate. Pripazite da vam ne ostane suhih djelova tijesta.
 2. Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i ostavite 12 h na sobnoj temperturi.

2. DAN
PRIPREMA TIJESTA

 1. Vaš poolish ili predtjesto je sada naraslo i udvostručilo se. Dodajte mu sastojke za tijesto – 340 g brašna, 4 g suhog kvasca, 14 g soli, 100 ml mlake vode i 70 g maslinovog ulja. Pazite da kvasac stavljate na jednu stranu posude s poolish-om, a da sol stavite na drugu stranu kako vam sol ne bi poništila djelovanje kvasca.
 2. Zamijesite tijesto. Mijesite ga u robotu s nastavkom za tijesto ili ručno na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi. Nemojte dodavati više brašna iako vam u početku tijesto može izgledati vlažno i nepovezano. Svako malo tijesto dignite u zrak i bacite na radnu površinu. Ovo će pomoći kod razvijanja glutena. Tijesto mijesite 20-ak minuta, odnosno dok vam test prozora ne uspije (pogledaj pod tips & tricks). Tijesto će biti mekano i svilenkansto.

OBLIKOVANJE I PEČENJE

 1. Tijesto prebacite u auljenu posudu i pustite da odstoji najmanje 1 sat. Posudu pokrijte prozirnom folijom.
 2. Pripremite lim za pečenje približnih dimenzija 40 x 30 centimetara. Premažite ga maslinovim uljem.
 3. Nakon što se tijesto udvostručilo prebacite tijesto na lim. Rukama ga razvucite tako da vam prekrije cijeli lim. Pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite još sat vremena.
 4. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva.
 5. Sada u tijestu napravite rupice tako što ćete ga probosti prstom ili kuhinjskom drškom. Neka rupice budu ravnomjerno raspoređene po cijeloj dužini tijesta.
 6. Tijesto premažite maslinovim uljem.
 7. Mini rajčice prepolovite na pola. Odvojite listiće ružmarina s grančice. U dio rupica zabodite masline i polovice rajčica. U neke rupice posložite listiće ružmarina. Cijelu focacciu pospite krupnom morskom soli.
 8. Focacciu pecite 25-30 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu rumenu boju.
 9. Ohlađenu focacciu dodatno premažite tankim slojem maslinovog ulja.
 10. Poslužite je uz maslinovo ulje, komad sira ili po želji.
TIPS & TRICKS
 • Kako bi bili sigurni da ste tijesto dobro zamijesili potrebno je provjeriti njegovu elastičnost. To ćete napraviti tako da uzmete dio tijesta i lagano ga ravučete prstima. Ako vam ne puca pod prstima već se da lijepo razvuči tada ste ga dobro zamijesili. Ako vam puca samo ga nastavite mijestiti dok ne postignete efekt prozora (tanko – prozirno razvučeno tijesto pod prstima).