Za dukate sam prvi put čula u Beču. Ta divna, pjenasta i mekana peciva neodoljivo podsjećaju na klasične buhtle, samo što su neopisivo mekanija. Razlika je i u veličini, dukati su manji te nemaju nikakvo punjenje. Iskreno, ni ne treba im, vjerujte mi.

 

Dukati se poslužuju uz preljev od vanilije koji je, ako mene pitate, idealan preljev za sva peciva ili biskvite. Možete ga obogatiti raznim aromama ili začinima. Ja ga volim klasičnog, s prožetim okusom vanilije.

 

Na ovaj recept sam prvi put naišla u kuharici Bečka kuhinja autorice Susanne Zimmel. Radim ga uz sitne preinake i zaista mi je najbolji.

 

Ako vas zanima kuharica kliknite ovdje.

 

Dukati su brioche peciva rađena od brašna, žumanjaka, mlijeka i maslaca. Kada se ispeču, dođe vam da uronite u njih koliko su mekana i lagana.

Imaju tu specifičnu zlatno žutu boju koju im daju žumanjci, kao da ste ih osunčali. Zaista su prediva u svakom pogledu.

 

 

 

 

 

 

DUKATI, PREDIVNA MALENA PECIVA S UMAKOM OD VANILIJE

SASTOJCI

DUKATI

  • 350 g glatkog brašna
  •  6 žumanjaka
  • 150 ml mlijeka
  • 60 g šećera
  • 7 g suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca
  • 80 g maslaca
  • prstohvat soli
  • korica pola limuna

UMAK OD VANILIJE

  • 500 ml mlijeka
  • 15 g škrobnog brašna (gustin)
  • 1 mahuna vanilije ili dvije vrećice vanilin šećera
  • 30 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 50 g vrhnja za šlag

DODATNO

  • maslac za premazivanje dukata
  • šećer u prahu za posipanje dukata

 

PRIPREMA

DUKATI

PRIPREMA TIJESTA

  1. Mlijeko ugrijte da vam bude mlako (oko 35 stupnjeva). Prebacite ga u posudu te mu dodajte kvasac, šećer i 4 žlice brašna od ukupne količine brašna. Pokrijte i ostavite pola sata na toplom.
  2. Smjesu s kvasom prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Dodajte žumanjke i miksajte na laganoj brzini kako bi se sve povezalo.
  3. Dodajte koricu limuna i prstohvat soli. Sada dodajte i brašno.
  4. Nastavkom za tijesto krenite izrađivati tijesto. Maslac sobne temperature podijelite na nekoliko manjih komadića. Dodajte komadić po komadić maslaca izrađivajući tijesto cijelo vrijeme. Kada se komadić maslaca potpuno povezao s tijestom dodajte sljedeći i tako sve dok ne umiješate cijeli maslac.
  5. Tijesto nastavite izrađivati dok ne postane mekano i sjajno, oko 8-10 minuta. Po potrebi dodajte još malo brašna, ali nemojte pretjerati.
  6. Tijesto prebacite u posudu koju ste prethodno malo nauljili te posudu pokrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom da se tijesto udvostruči, oko 1 – 1,5 h.

OBLIKOVANJE I PEČENJE

  1. Tijesto prebacite na radnu podlogu te ga podijelite na dva dijela. Svaki dio oblikujte u uski i dugi valjak pa iskidajte 15 jednakih komada. Ukupno ćete imati 30 komadića tijesta veličine oraha.
  2. Svaki komadić tijesta oblikujte u lopticu te posložite u okrugli kalup kojem se na dno postavili papir za pečenje. Moj je promjera 30 cm.
  3. Dukate posložite radeći mali razmak između kako bi mogli narasti.
  4. Dukate prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom 45 minuta do sat vremena.
  5. Za to vrijeme upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Maslac rastopite te ga stavite po strani.
  6. Dukate pecite 15-20 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu zlatno žutu boju.
  7. Tople premažite rastopljenim maslacem. Kada se malo prohlade pospite ih šećerom u prahu.
  8. Poslužite uz preljev od vanilije.

UMAK OD VANILIJE

  1. Mlijeko ugrijte. Dodajte mu sjemenke i mahunu vanilije i ostavite po strani.
  2. U posudi pomiješajte žumanjke sa šećerom i škrobnim brašnom (gustinom). Ako koristite vanilin šećer umjesto mahune, dodajte ga smjesi žumanjaka i šećera. Dovoljno je da sve sjedinite pomoću pjenjače.
  3. Iz mlijeka izvadite mahunu, po želji mlijeko možete procijediti, ja to ne radim.
  4. Mlijeko u tankom mlazu (jako tankom) dodajite smjesi žumanjaka i šećera. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Kada ste dodali sve mlijeko, smjesu prebacite u lonac u kojem ste grijali mlijeko i vratite na laganu vatru.
  5. Miješajte cijelo vrijeme dok se smjesa ne zgusne. Za ovaj korak će vam trebati svega nekoliko minuta.
  6. Umaku dodajte hladno vrhnje za šlag. Umak prebacite u posudu za posluživanje te mu gornji sloj pokrijte prozirnom folijom dok se ne ohladi.
  7. Umak možete poslužiti topao ili hladan.

 

TIPS & TRICKS

  • Ako želite dukate pripremiti dan radnije, a peči ih sutradan, tada napravite sve korake zaključno s oblikovajem dukata i slaganjem u kalup za pečenje. Čim ste oblikovali tijesto i posložili ga, prekrijte ga prozirnom folijom i spremite u hladnjak na  12 – 24 h. Izvadite sat i 30 do 2 h prije pečenja kako bi dukati mogli postići sobnu temperaturu i udvostručiti se.

 

Dobar tek!