Dolaskom jeseni recepti od bundeve se svako malo nađu na mom stolu. Ova namirnica je toliko divna da je jednako koristim u jelima i kolačima.

 

Ako niste probali, biskviti od bundeve su “to die for”. Bundeva da tu prepoznatljivu narančastu nijansu i divnu sočnost. Ako uz to sve koristite začine, dobit ćete zaista predivan okus. Ja uz bundevu najviše volim mješavinu začina za bundevu. Vi možete koristiti bilo koju mješavinu začina na bazi cimeta ili dodati samo cimet ili đumbir, muškatni oraščić ili po želji.

 

Za izradu ovih donutsa vam ne treba mikser i sve je za tren gotovo. Ako nemate kalup za donutse, možete ispeči biskvit pa ga rezati na željene oblike ili možete raditi muffine. Ja sam svoje kalupe naručila preko Amazona, klikni ovdje.

 

Dok pečete donutse predivan miris se širi domom. Topli cimet… jednostavno savršeno.

 

 

DONUTSI OD BUNDEVE

SASTOJCI
  • 220 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 2 žličice mješavine začina, ja sam koristila Harissa pumpkin spice
  • 300 g pirea od bundeve (jedna manja bundeva)
  • 3 jaja L veličine
  • 180 g šećera
  • 160 ml ulja
PRIPREMA

PIRE OD BUNDEVE

  1. Ako nemate unaprijed pripremljen ili gotovi pire, tada njega prvog napravite.
  2. Bundevu uzdužno prepolovite. Postavite je na lim obložen papirom za pečenje i stavite u pećnicu ugrijanu na 180 stupnjeva nekih 45 minuta – sat vremena. Kada je bundeva mekana (lagano je možete probosti vilicom), tada je gotova.
  3. Bundevi odstranite koštice pomoću žlice. Ja se koristim žlicom kako bi izdubila njenu unutrašnjost, koru bacite. Unutrašnjost bundeve usitnite štapnim mikserom u pire. Ovako pripremljen pire možete držati nekoliko dana u hladnjaku.

DONUTS

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za donuts krafne. Kalup namastite uljem u spreju ili tankim slojem maslaca.
  2. Brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine pomiješajte i ostavite po strani.
  3. U posudi od električnog miksera ili zasebnoj posudi pomiješajte jaja, šećer i ulje koristeći nastavak za mikser ili pjenjaču. Sada dodajte pire od bundeve i sve povežite.
  4. Na kraju dodajte smjesu s brašnom. Kratko izradite kako bi vam se smjesa povezala. Možete se koristiti nastavkom na mikseru ili špatulom.
  5. Smjesu za donutse možete stavljati u kalup pomoću žlice ili slastičarske vrećice. Ja se koristim vrećicom jer mi je tako najurednije.
  6. Vrećicu napunim smjesom, otvor vrećice mi je oko 2 cm te pomoću nje napunim kalupe.
  7. Donutse pecite 12-15 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Donutse ohladite u kalupu, potom ih izvadite i umočite u šećer pomiješan s cimetom.

 

TIPS & TRICKS

  • Ako nemate kalup za donutse možete ispeći biskvit te ga kasnije rezati u krug ili muffine.

 

Dobar tek!