Domaća tjestenina je moja omiljena hrana. Biram je uvijek i mogla bi je jesti svih 7 dana u tjednu. Ona je moj najdraži comfort food, podsjeća me na baku i djetinjstvo u Dalmaciji. Jednostavno je obožavam.

 

Uz tjesteninu možete poslužiti sve, od pesta, umaka, šalši i sl. Možete je raditi kao dio salate ili pak kao glavno jelo. Domaća tjestenina je zasigurno nešto najbolje što možete sami napraviti.

 

Moj Kenwood kMix je dobio dva nova nastavka. Jedan je za lasagne (Lasagne roller) i jedan za spaghette (Pasta cutter, Spaghetti 2 mm) i ne mogu vam ni opisati koliko sam sretna radi toga. Izrada tjestenina mi je postala još lakša i jednostavnija.

 

Savjetujem vam da probate napraviti svoju tjesteninu ako još niste. Nakon što je jednom napravite, uvijek ćete se vraćati izradi domaće tjestenine. Jer nijedna se ne može mjeriti s onom koju sami zamijesite i skuhate.

DOMAĆI SPAGHETTI U KREMASTOM UMAKU OD KOZICA

SASTOJCI

ZA TJESTENINU

  • 300 g manitoba brašna, Tip 0 ili glatko pšenično
  • 3 jaja L veličine
  • 3 žlice ulja
  • pola žličice soli

ZA UMAK

  • maslinovo ulje
  • 5 češnjeva češnjaka
  • sol, papar
  • 50 ml bijelog vina
  • 100 ml temeljca (riblji ili povrtni)
  • 70 g naribanog tvrdog sira
  • Peršin, po želji
PRIPREMA
  1. Brašno stavite na radnu podlogu ili u dublju zdjelu, napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaja. Dodajte sol i ulje.
  2. Vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.
  3. Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaja ne iscure.
  4. Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama.
  5. U početku će tijesto biti ljepljivo. Mijesite ga rukama i “kupite” višak brašna na radnoj podlozi.
  6. Kada ste “pokupili” sve brašno i umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu.
  7. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
  8. Nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka. Tijesto podijelite na 3 dijela te svaki dio pobrašnite. Prozirnom folijom prekrijte komade koje ne koristite.
  9. Komad tijesta pritisnite rukama pa ga provucite kroz nastavak za tijesto namješten na broj 0 (najširi razmak). Pobrašnite, preklopite tijesto te ponovo provucite kroz najširi dio. Ponovo pobrašnite, preklopite te još jednom provucite kroz najširi dio.
  10. Zatim stroj namjestite na broj jedan pa provucite tijesto. Pobrašnite ako je ljepljivo pa nastavak namjestite na broj 2. Provucite jednom. Sada sve ponovite i provucite kroz nastavak namješten na broj 3. Ovo ponavljate sve dok ne dobijete dovoljno tanko tijesto.
  11. Promijenite nastavak te stavite onaj za spaghette, provucite tijesto kroz njega, dobivene spaghette pobrašnite te ostavite na radnoj podlozi.
  12. U loncu s debljim dnom stavite vodu, kad je zakuhala posolite te dodajte spaghette, kuhajte 2-3 minute.
  13. Za to vrijeme pripremite umak.

ZA UMAK

  1. U dubljoj tavi na malo maslinovog ulja prepržite kozice te ih potom izvadite vani.
  2. U istoj tavi dodajte češnjak, neka vam vatra bude srednje jaka te nakon 10-ak sekundi podlijte vinom. Dodajte temeljac te vrhnje za kuhanje.
  3. Smanjite vatru na laganu te ostavite da se umak kuha nekoliko minuta. Začinite po želji.
  4. Umiješajte parmezan te miješajte dok se potpuno ne sjedini s umakom.
  5. Vratite kozice, kratko promiješajte pa dodajte i skuhanu tjesteninu te usitnjen peršin.
  6. Poslužite toplo.