Domaći sladoled od vanilije je idealna poslastica za tople ljetne dane. Još ako mu dodamo grillane smokve i predivan preljev od meda i maslaca obogaćen cimetom govorimo o pravoj rapsodiji okusa.

 

Izrada sladoleda može biti poprilično jednostavna, pogotovo ako ga radite s Dolcela Šlag kremom s okusom vanilije. Sve što trebate je dodati hladno mlijeko, izmiksati te zamrznuti.

 

Ja obožavam grillane smokve koje pripremam tako da ih prvo umočim u med. Ovakve su mi najukusnije. Preljev možete koristiti za sve i svašta. Od biskvita, sladoleda, krema, kao preljev za palačinke i sl.

 

DOMAĆI SLADOLED S GRILLANIM SMOKVAMA I PRELJEVOM OD MEDA, MASLACA I CIMETA

SASTOJCI

SLADOLED

DODATNO

PRIPREMA

SLADOLED

  1. Pripremite srednje veliku posudu koja može u zamrzivač.
  2. U 200 g hladnog mlijeka dodajte sadržaju obje vrećice. Mikserom kratko izradite. Sada dodajte kondenzirano mlijeko te ponovo mikserom samo kratko izradite. Na kraju umiješajte bourbon vaniliju.
  3. Smjesu stavite u pripremljenu posudu i zamrznite na tri sata ili preko noći.

PRELJEV I GRILLANE SMOKVE

  1. Smokve operite i posušite. Prepolovite ih po pola te ih stavite po strani.
  2. U manji lonac s debljim dnom stavite maslac iskidan na komadiće. Kad se maslac otopi dodajte cimet šećer i med, kuhajte samo dok ne zakuha pa maknite s vatre.
  3. Grill tavu ugrijte.
  4. Svaku polovicu smokve umočite tako umače prerezani dio. Stavite na grill te grillajte oko 2-3 minute.
  5. Gotove smokve posložite na pladanj.
  6. Preljev prebacite u posudicu, stajanjem će se stisnuti.
  7. Sada pripremite zdjelice. U svaku izvadite po dvije do tri kuglice sladoleda od vanilije, dvije polovice grillanih smokvi te sve prelijte preljevom od meda i maslaca.

 

TIPS & TRICKS

  • Kondenzirano mlijeko možete zamijeniti običnim mlijekom. Kondenzirano mlijeko nema vodu te će sladoled sadržavati minimalno kristalića leda.