Kada promislim na djetinjstvo jedna od posebno dragih uspomena mi je mamin puding. Toliko smo ga brat i ja voljeli da smo imali i posebne zdjelice za njega. Sada naša djeca s jednakim nestrpljenjem čekaju da se ohladi bakin puding kao što smo i mi jednom.

 

Kod pudinga volim tu kremoznost i što mu je okus toliko bogat i pun da se jednostavno svaki put iznova oduševim s ovom jednostavnom poslasticom.

 

Ako želite raditi varijantu s vanilijom tada samo izbacite čokoladu i nadodajte jednu mahunu vanilije više i dobit ćete predivan puding od vanilije.

 

Čokoladnom pudingu možete nadodati malo cimeta ili nekog začina po želji i svaki put dobit potpuno novi okus.

Puding se jako lijepo slaže s tučenim vrhnjem. Ako volite ovu kombinaciju servirajte vrhnje uz ohlađeni puding.

Pudingu možete nadodati i domaće džemove ili svježe voće po želji.

 

 

 

 

DOMAĆI PUDING

SASTOJCI
  • 500 ml mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 90 g čokolade za kuhanje
  • 90 g šećera
  • 1 mahuna vanilije ili aroma
  • 25 g škrobnog brašna (gustin)
  • 25 g glatkog brašna

DODATNO

  • vrhnje za šlag, po želji
PRIPREMA
  1. Čokoladu rastopite na pari pa je stavite po strani.
  2. Mlijeko stavite u lonac s debljim dnom na srednje jaku vatru. Dodajte mu mahunu vanilije koju ste raspolovili i sastrugali sjemenke, sjemenke također dodajte mlijeku. Zagrijte ga do vrenja pa izvadite mahunu vanilije.
  3. Žumanjke i šećer pjenjačom kratko stucite kako bi dobili kompaktnu smjesu. Dodajte škrobno i glatko brašno pa ponovo sve povežite pjenjačom.
  4. U tankom mlazu dodajte ugrijano mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Dodajte čokoladu. Sada sve prebacite u lonac na laganu vatru.
  5. Miješajte pjenjačom dok se puding ne zgusne, dovoljno je par minuta.
  6. Puding prebacite u posudice. Površinu prekrijte prozirnom folijom kako bi izbjegli stvaranje površinske korice.
  7. Ohladite ga na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku prije posluživanja.

 

Dobar tek!