Iako prve verzije ovog slavnog jela vuču korijene iz Njemačke, hot dog svoju popularnost duguje Amerikancima. Sigurna sam da ste pogledali barem jedan film u kojem glumci izlaze iz ureda i na jednom od mnogobrojnih hot dog kolica – štandova zastaju kako bi kupili hot dog. Hot dog je postao dio kulture te jedno od najdražih fast food jela diljem svijeta.

 

Kod nas nema štandova s prodajom hot doga na svakom drugom koraku, izuzev Fast food-ova, ali zato za vrijeme adventa sve vrvi s kuhanim kobasicama u mekanim pecivima. I ne znam za vas, ali ja uvijek zastanem na nekom od njih i kupim upravo hot dog.

 

Domaća verzija hot doga je ipak neusporedivo najukusnija. Mekano svježe pecivo, kobasice po izboru i nadjevi.

Od ovog tijesta možete raditi i peciva za hamburgere. Postupak je isti, samo ih nemojte oblikovati u dugualjasta peciva već ih ostavite okrugla. Peciva za hamburgere pospite sezamom ili po želji.

 

 

 

 

 

 

 

DOMAĆI HOT DOG

SASTOJCI ZA 10 HOT DOG PECIVA

HOT DOG PECIVA

  • 125 g mlijeka, toplo (37 – 40 °C)
  • 125 g vode, topla (37 – 40 °C)
  • 10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg
  • 500 g glatkog brašna tip 550 ili manitoba
  • 7 g soli
  • 25 g šećera
  • 1 jaje L veličine
  • 35 g maslaca, sobne temperature
  • 1 jaje + 1 žlica vode za premazivanje

DODATNO

  • 10 hrenovki ili kobasica po želji (debrecinke, grill kobasice i sl.)
  • salata po izboru
  • kiseli krastavci
  • majoneza, senf, po želji
PRIPREMA

HOT DOG PECIVA

  1. Mlijeko i vodu ugrijte da budu topli (mlaki). Prelijte u posudu i dodajte suhi ili umrvite svježi kvasac, šećer i malo brašna (dovoljno je dvije žlice). Promiješajte, pokrijte  te ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi.
  2. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite preostalo brašno i sol. Dodajte kvas te nastavkom za tijesto (kuka) krenite mijesiti srednje jakom brzinom. Dodajte razmućeno jaje i mijesite dok se sve ne poveže. Sada dodajte maslac i mijesite sve dok ne dobijete sjajno i mekano tijesto, oko 5-7 minuta.
  3. Tijesto prebacite na radnu plohu pa ga nastavite mijesiti rukama još par minuta.
  4. Tijesto oblikujte u kuglu pa prebacite u nauljenu posudu te prekrijte prozirnom folijom.
  5. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči, oko 1 do 1,5 sat.
  6. Nakon što se udvostručilo tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu, kratko premijesite te podijelite na 10 jednakih komada.
  7. Svaki komad oblikujte u kuglu pa prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite 10-ak minuta.
  8. Pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  9. Svaku kuglu tijesta rukama izdužite u oblik peciva za hot dog, okvirnih dimenzija 5 x 14 m. Možete prste malo navlažiti vodom kako bi se tijesto lakše oblikovalo.
  10. Pecivo posložite na pripremljen lim radeći manji razmak između svakoga, oko 2 cm. Peciva će se spojiti u pečenju, ali to i želimo.
  11. Lim preklopite drugim limom ili peciva lagano prekrijte prozirnom folijom kako bi nesmetano rasla. Ostavite ih na toplom oko 45 minuta.
  12. Peciva premažite razmućenim jajem koje ste pomiješali sa žlicom vode.
  13. Na dno pećnice postavite praznu padelu pa pećnicu upalite na 190 stupnjeva. Dok se pećnica s praznom padelom grije, ugrijte vodu do vrenja (oko 1 litra vode je dovoljna). Lim s hot dog pecivima postavite na rešetku pa odmah potom ulijte zagrijanu vodu u praznu padelu koja je na dnu (oprezno jer je vrela) i zatvorite pećnicu. Ovako ćete postići efekt pare zbog koje će vaša peciva imati divnu koricu i mekaniju unutrašnjost. Hot dog peciva pecite 20- 25 minuta, odnosno dok ne porumene.
  14. Gotova peciva prebacite na rešetku za hlađenje dok se ne ohlade.

SERVIRANJE

  1. Hrenovke skuhajte, ako koristite druge kobasice tada ih ili skuhajte ili ispecite na tavi ili grillu.
  2. Ohlađena peciva prerežite uzdužno po vrhu ili sa strane, umetnite hrenovku ili kobasicu, dodatke po želji kao i umak.

 

Dobar tek!