Danas sam spremala lazanje, uz njih mi je domaći bešamel obavezan. Ne samo da je obavezan nego je on presudan da bi lazanje bile ukusne.

Bešamel jelu daje kremoznost, poveže sastojke i jelo učini sočnijim i ukusnijim. Bez domaćeg bešamela neka jela naprosto ne treba spremati.

Kada spominjem jela, ne znam znate li u čemu se sve bešamel koristi?  Osim u svim vrstama lazanja od mesa ili povrća, koristi se sa zapečenom tjesteninom i sirom. Bešamel je neizostavan u Croque- monsieuru, francuskom zapečenom tostu prelivenom bešamelom, kao i u kar’assalyi, odnosno egipatskoj piti od bundeve i bešamela itd.

 

Prije nego krenemo u pripremu ovih zanimljivih jela, najbolje da napišem recept za sami bešamel. Ako ga dosada niste radili, obavezno to napravite.

Krenimo!

DOMAĆI BEŠAMEL UMAK

SASTOJCI

  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 1,2 l mlijeka
  • sol, ja stavim jednu žličicu
  • papar, ja korstim bijeli, pola žličice
  • muškatni oraščić, sameljite četvrtinu žličice

PRIPREMA

  1. Mlijeko ugrijte da bude toplo (ne vruće) pa ga stavite sa strane.
  2. Na srednje jakoj vatri rastopite maslac.
  3. Čim se maslac rastopio dodajte brašno. Miješajte dok se maslac i brašno ne sjedine i dok se smjesa malo ne prodinsta, oko 2 minute.
  4. Sada polako počnite dolijevati mlijeko uz stalno miješanje. Mlijeko dolijevajte polako kako bi izbjegli stvaranje grudica.
  5. Kada ste svo mlijeko dodali, posolite, popaprite i dodajte muškatni oraščić. Kratko promiješajte.
  6. Bešamel koristite odmah ili pohranite u hladnjak.

 

TIPS & TRICKS

  • Gustoća bešamela ovisi o količini mlijeka. Ako želite rijeđi bešamel, dodajte još 200 ml mlijeka.
  • Ovo je dovoljna količina bešamela za jela pripremljena za 6 osoba.

 

Dobar tek!