Kao malena sam obožavala gledati baku kako mijesi uskrsne pogače. Te slike su i mi i dalje jedne od najdražih uspomena iz djetinjstva. Starinska kužina, kredenca puna začina i aroma, stol prekriven brašnom i miris toplih peciva.

 

Dalmatinske žene, među njima i moje bake, su s posebnom ljubavi pripremale hranu, a recepte čuvale kao pravo malo blago koje se prenosilo s generacije na generaciju žena unutar obitelji.

 

Uskrs bez mirisa toplih uskrsnih pogača jednostavno nije potpun. Za njihovu izradu vam treba svega nekoliko sastojaka i pokoja arome. Svakako nastojte staviti ružinu vodicu, to je ono što pogačama daje poseban okus. Također, ako nemate domaće mirisne naranče i limune već koristite one iz eko uzgoja tada budite slobodni naribati više korice kako bi pogača bila divno aromatična. Ako nemate ružinu vodicu možete koristiti aromu za pogače (pince) ali savjetujem da stavite svega nekoliko kapi.

 

Za pletenice odvojite komad tijesta (ja sam odvojila četvrtinu), podijelite ga na tri jednaka dijela te razvaljajte na tri kraje debljine oko 3 cm. Sve tri trake povežite na jednom kraju. na srednju traku postavite kuhano i po želji obojeno jaje, neka vam lijeva i desna traka obaviju rub jaja te ispletite pletenicu. Vrh stisnite prstima, premažite bjelanjkom i po želji pospite kandis šećerom. Ako nemate komadiće šećera pod tips & tricks sam vam napisala kako ih sami napraviti.

 

Pogačama sočnost daje kombinacija masti i maslaca, te vam savjetujem da koristite oboje. Pogače su uz mast jednostavno sočnije i duže ostaju mekane.

 

 

Ako volite mekane, pjenaste i mirisne pogače, ovaj recept će vas oduševiti. Recept od bakinih pogača iz mog djetinjstva nemam, baka ga je znala napamet i radila ih je po osjećaju. Zato veliko hvala dragoj teti Sandri, maminoj prijateljici koja mi je dala svoj recept. Ovo su, vjerujte mi, najbolje uskrsne pogače koje ćete ikada probati.

 

p.s. Ove godine su pogače dobile i nove fotografije. Vjerujem da će se godinama broj istih samo širiti na blogu.

 

 

 

DOMAĆA USKRSNA POGAČA (PINCA)

 

SASTOJCI
  •  200 ml mlijeka
  •  40 g svježeg kvasca ili 13 g suhog kvasca
  • 50 g maslaca, sobne temperature
  • 50 g masti, sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 3 jaja L veličine
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ružine vodice
  •  sok pola naranče
  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • korica jedne naranče, neprskane
  • korica jednog limuna, neprskani

DODATNO

  • šećer za posipanje
PRIPREMA

IZRADA TIJESTA

  1. Mlijeko ugrijte na vatri da bude mlako. Stavite ga u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa mu dodajte kvasac i šećer. Ostavite 10 minuta da odstoji.
  2. Smjesi s mlijekom sada dodajte dva cijela jaja i jedan žumanjak, bjelanjak ostavite sa strane, s njim ćete premazati pogače.
  3. Dodajte sok pola naranče, aromu vanilije i ruže, te koricu naranče i limuna.
  4. Nastavkom za tijesto ili kuhačom krenite povezivati sastojke. Dodajte brašno i sol te nastavite izrađivati tijesto.
  5. Kada se brašno povezalo dodajte mast i maslac iz nekoliko puta miksajući cijelo vrijeme.
  6. Nastavite miksati dok vam se tijesto ne krene odvajati od posude i ne postane sjajno i glatko. Po potrebi dodajte još malo brašna. Za ovaj korak će vam trebati najmanje 15 minuta, ovisno o jačini miksera.
  7. Tijesto prebacite u nauljenu posudu pa je prekrijte prozirnom folijom. Tijesto ostavite na toplom da se udvostruči, oko sat, sat i 30 minuta.

OBLIKOVANJE I PEČENJE

  1.  Nakon što se udvostručilo, tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu, kratko ga premijesite te ga rezačem za tijesto podijelite na dva dijela.
  2. Od svakog dijela tijesta oblikujte kuglu. Kugle posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje radeći razmak kako bi vam pogače mogle nesmetano rasti.
  3. Pripremljene pogače prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu sat vremena.
  4. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  5. Nakon što su pogače odmorile sat vremena, premažite ih bjelanjkom pa ih zarežite kuhinjskim škarama u oblik slova X. Po želji pogače pospite komadićima šećera.
  6. Pecite ih 15 minuta pa smanjite pećnicu na 150 stupnjeva i nastavite peći još 15 minuta ili do željene boje.
  7. Pogače ohladite na rešetki za hlađenje.

 

TIPS & TRICKS

  •  Od ove doze možete napraviti i 4 manje pogače, tada smanjite vrijeme pečenja s 30 minuta na 20 – 22 minute ukupno.
  • Ako nemate komadiće šećera, a htjeli bi ih posuti po pogači tada:
  1.  Uzmite 50 g šećera, polovicu šećera stavite u lonac s debljim dnom na srednje jaku vatru. U trenutku kada se šećer krene topiti maknite ga s vatre i dodajte mu preostali šećer. Šećer promiješajte i prebacite u posudu. Možete ga odmah koristiti.
  2. Koristite šećer u kocki koji st prethodno razmrvili na veče komade li po želji.

 

Dobar tek!