Deep dish pizza mi je jedna potpuno zasebna kategorija pizze. Nije pita iako joj jako nalikuje. Nije ni klasična pizza, bogatijeg je nadjeva i hrskavijeg tijesta. Jedinstvena je izgledom i okusom.

 

Deep dish se, kako joj i samo ime govori, peče u dubokom kalupu, poput pite. Često je možete naći i pod nazivom Chicago style pizza odakle je i potekla. Osmislio ju je Ike Sewell, tadašnji vlasnik slavne pizzerie Uno. Danas se poslužuje diljem Amerike, ali je i dalje ostala najprepoznatljivija pizza Chicaga.

 

Osim što se peče u dubokom kalupu, tijesto joj sadrži maslac te je hrskavije od tijesta kod klasične pizze. Mala količina kukuruzne krupce, koja je obavezan sastojak tijesta također daje tu specifičnu hrskavost. Ja ga zapečem 10-ak minuta prije nego dodam nadjev, kako bi se lijepo zapeklo sa svih strana.

 

Nadjev se sastoji od mozzarelle, što više to bolje, kobasica i umaka od rajčica. Deep dish pizzu možete raditi i bez kobasica, poput mene. Također, pizza je divna uz dodatak nekog tvrđeg sira kao što je parmenzan, ribanac i sl.

 

Možete raditi i varijantu s povrćem pa nadodati sezonsko povrće po želji umjesto kobasica. Ako ćete raditi klasičnu deep dish pizzu tada odaberite neku od tradicionalnih talijanskih vrsta kobasica. Prilagodite je vašem ukusu, možete koristiti pikantnu ili blagu. Potrebno je samo da je prethodno skuhate i iskidate na komadiće.

 

 

Umak od rajčica možete raditi sami, možete koristiti neki od gotovih, a možete staviti i šalšu ili sataraš ako ih imate unaprijed pripremljene. Ja je radim u svim ovim varijanta i uvijek mi bude jedanko ukusna.

 

Sastojci su za veću deep dish pizzu. Vi možete raditi i dvije manje. Također, ako nemate okrugli duboki pekač, možete je peći u četvrtanom također.

 

 

 

 

 

DEEP DISH PIZZA (CHICAGO STYLE)

SASTOJCI

TIJESTO

  • 475 g glatkog brašna
  •  35 g kukuruzne krupice
  • 10 g soli
  • 7 g suhog kvasca (jedna vrečica)
  • 50 g maslinovog ulja
  • 65 g maslaca, otopljenog
  • 260 g mlake vode

NADJEV

  • 250 g mozzarelle, naribane ili iskidane na fete
  •  100 g parmezana
  • 500 g pelata
  • 3-4 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • bosiljak

DODATNO

  • 400 g kobasica- po želji
  • 400 g sezonskog povrća- po želji
PRIPREMA

TIJESTO

  1. Od svih sastojaka izradite tijesto. Mijesite ga najmanje 7-10 minuta.
  2. Tijesto stavite u nauljenu posudu te ostavite 1 h na toplom da se udvostruči.

NADJEV OD RAJČICA

  1.  Pelate stavite u lonac na srednje jaku vatru. Dodajte im češnjak i sve začine. Kuhajte 25-30 minuta.

PEČENJE I SLAGANJE

  1.  Pećnicu ugrijte na 230 stupnjeva. Pripremite okruglu posudu za pečenje dimenzija 35-40 cm.
  2. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Rukama ga razvaljajte (raširite) u oblik kruga. To ćete postići tako da tijesto vrtite u krug šireći ga od sredine prema vani.
  3. Duboku posudu za pečenje namastite s maslinovim uljem. Postavite tijesto pazeći da je dovoljno dignuto uz rub posude.
  4.  Tijesto zapecite 10 minuta. Posudu oprezno izvadite iz pećnice.
  5.  Na tijesto posložite mozzarellu. Ja koristim ribanu i na fete, vi možete po želji.
  6. Ako ćete koristiti kobasice ili povrće tada ih posložite preko mozzarelle.
  7.  Sve prelijte umakom od rajčica i pospite ribanim parmezanom.
  8. Pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam korica pizze ne poprim lijepu rumenu boju.

 

Dobar tek!