Death by chocolate je torta prepuna čokolade.Biskvit je mekan i pjenast, a opet dovoljno čvrst da ga možete koristiti za visoke torte. Čokoladna krema je inačica ganache kreme, ali je obogaćena maslacem i kiselim vrhnjem. Uz to sve torta je prelivena čokoladnom glazurom.

 

Ova torta je idealna opcija za sve ljubitelje čokolade. Možete je obložiti kremom ili ostaviti u naked verziji. Moja Death by chocolate je poprimila Halloween izdanje te sam je dekorirala s duhovima od meringue te očima. Oči sam naručila online, klikni ovdje.

 

Duhovi su zaista jednostavni za napraviti. Meringu stavite u slastičarsku vrećicu s malo većim otvorom (oko 1,5 cm) te istisnete u dužinu pazeći da ne budu preveliki jer će pasti u pečenju. Oči možete napraviti pomoću glazure kao ja ili koristiti jestivi flomaster.

 

 

DEATH BY CHOCOLATE TORTA U HALLOWEEN IZDANJU

SASTOJCI

BISKVIT

  • 410 g glatkog brašna
  • 60 g kakaa
  • 2,5 žličice praška za pecivo
  • 2,5 žličice sode bikarbone
  • 290 g šećera
  • 5 jaja L veličine
  • 240 ml ulja
  • 340 ml mlijeka
  • 100 g kiselog vrhnja

KREMA

  • 300 g čokolade za kuhanje (min. 65% kakaa)
  • 300 g vrhnja za šlag
  • 40 g maslaca
  • 65 g šećera
  • prstohvat soli
  • 115 g milerama ili kiselog vrhnja

DUHOVI OD MERINGUE

  • 2 bjelanjka (100 g)
  • 100 g šećera
  • 100 g šećera u prahu

ČOKOLADNA GLAZURA

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 35 ml ulja
PRIPREMA

DUHOVI

  1. Duhove možete pripremiti prve ili dok vam se torta hladi. Možete ih napraviti i nekoliko dana prije.
  2. Pećnicu upalite na 100 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  3. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite bjelanjke sobne temperature. Krenite ih miksati pojačavajući brzinu na najveću.
  4. Pomiješajte šećer i šećer u prahu. Kad vam se bjelanjci zapjene dodajite žlicu po žlicu pomiješanog šećera. Radite postepeno i dajte si malo vremena za ovaj korak.
  5. Miksajte dok ne donijete sjajan i čvrst šaum.
  6. Meringu prebacite u slastičarsku vrećicu. Pomoću škara izrežite otvor od 1,5 cm. Istisnite meringu na papir. Nemojte je istisnuti previsoko da vam duhovi u pečenju ne padnu.
  7. Pecite 1 sat i 15 minuta, ugasite pećnicu, odškrinite vrata te postavite drvenu dršku kako se ne bi zatvorila. Ostavite duhove u pećnici dok se potpuno ne oklade.

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje te rubove namastite.
  2. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu. Sada dodajte šećer pa i njega umiješajte.
  3. Dodajte suhe sastojke (jaja, ulje mlijeko i kiselo vrhnje) te sve dobro promiješajte dok ne dobijete povezanu i kompaktnu smjesu.
  4. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe te pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  5. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih potom izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.
  6. Po potrebi iz poravnajte nazubljenim nožem (ako je gornji dio biskvita neravan).

KREMA

  1. Čokoladu isjeckajte na komadiće te stavite u posudu.
  2. Vrhnje za kuhanje, maslac i šećer ugrijte do vrenja pa prelijte preko komadića čokolade.
  3. Dodajte smjesu s vrhnjem čokoladi u tri intervala, miješajući nakon svakog dodavanja dok se sve ne poveže.
  4. Kada ste umiješali sve vrhnje i rastopljenu čokoladu i dobili sjajnu i povezanu smjesu, dodajte mileram ili kiselo vrhnje. Umiješajte ga u kremu pjenjačom pa pustite da se krema malo ohladi i stisne. Ohlađenu kremu možete odmah koristiti. Ako vam je krema i dalje rijetka stavite je u hladnjak dok se ne stisne, oko 30 minuta. Ako vam je previše stisnuta samo je mikserom dobro izradite.

GLAZURA

  1. Čokoladu iskidajte na komadiće pa je otopite na pari. Otopljenoj čokoladi dodajte ulje te miješajte dok vam se potpuno ne poveže s čokoladom. Glazura treba biti sjajna i tekuća.
  2. Malo glazure ostavite za oči duhovima kao i za dekoraciju. Čokoladu postavite u slastičarsku vrećicu s malenim otvorom te istisnite dvije malene točkice, odnosno dva malena oka. Postavite malo čokolade na poleđinu dekoracije pa je zalijepite po torti.

SLAGANJE

  1. Na stalak za torte postavite prvi biskvit. Na njega postavite trećinu kreme, ja koristim slastičarsku vrećicu. Sada postavite drugi biskvit te drugu trećinu kremu.
  2. Postavite treći biskvit preostalu kremu. Možete obložiti tortu po želji.
  3. Vrh torte prelijte čokoladnom glazurom te spremite u hladnjak da se ohladi.
  4. Prije serviranja tortu ukrasite duhovima i dekoracijom.