U užurbanim danima poput ovoga danas, kada mi gosti dolaze u zadnji tren ili kada se jednostavno zaželim nečeg slatkog, crumble je idealno riješenje.

Možete ga raditi s raznim voćem, postupak je isti. Jedne od mojih dražih varijanti su sa šumskim voćem ili breskvama. Ovaj s kruškama mi je ipak najomiljeniji, zato ga dijelim. Crumble je, ako mene pitate, brza, jednostavna verzija pite. Voće malo skuhate, zdrobite brašno i maslac, sve ubacite u pekač i voila! Crumble je gotov. Da lakše i ukusnije ne može biti.

Poslužite ga još toplog. Dodajte mu kuglicu sladoleda od vanilije, tučeno vrhnje ili grčki jogurt. Sve može!

CRUMBLE OD KRUŠKE

SASTOJCI
  • 4 kruške
  • 50 g smeđeg šećera
  • 100 ml vode
  • 1 žličica cimeta
  • 2 žličice škrobnog brašna

TIJESTO

  • 100 g glatkog brašna
  • 50 g smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 40 g maslaca

 

IZRADA
  1. Kruške ogulite od kore i iskidajte na kockice. Lonac stavite na umjerenu vatru pa dodajte kruške, 50 g smeđeg šećera, cimet i vodu. Promiješajte te kuhajte 10-ak minuta na umjerenoj vatri. Kruške bi trebale pustiti svoju tekućinu. Ako i nakon nekoliko minuta kruške nisu pokrivene tekućinom, dolijte malo vode. Dovoljno je da kruške prekrijete, nemojte previše dolijevati. Nakon 10 minuta, odnosno kada su kruške omekšale, dodajte škrobno brašno, dobro promiješajte pa ugasite vatru.
  2. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  3. U zasebnu posudu stavite brašno, 50 g smeđeg šećera, prstohvat soli i 40 g maslaca. Maslac treba biti hladan, najbolje da ga kidate na listiće i takvog dodate brašnu. Rukama mrvite maslac i brašno dok se sav maslac ne poveže. Tijesto će biti mrvičasto.
  4. U pekač prvo prebacite kruške pa ih potom prekrijte izmrvljenim tijestom. Pekač stavite u pečnicu na 35-40 minuta, odnosno dok mrvičasto tijesto ne porumeni.
  5. Poslužite ga toplog.

Dobar tek!