Čokoladni rezanci u kremi od vanilije. Sam naziv zvuči poprilično zanimljivo, ali desert je, vjerujte mi, još zanimljiviji.

Tjestenina od čokolade je u izradi poprilično jednostavna. Radi se isto kao i klasična tjestenina ali ima dodatak kakaa. Kod ovako izrađene tjestenine dominira okus kakaa i zaista je posebno iskustvo probati je. Treba naglasiti da ova tjestenina nije slatka poput klasične čokolade te da je treba dodatno zasladiti pri kuhanju ili dodati umak koji je sladak.

 

Ja sam tjesteninu kuhalu u vodi sa šećerom te sm dodala koricu naranče kako bi se lijepo spojili okusi. Možete dodati i cimet ili neki od drugih začina u vodu. Tjesteninu je potrebno procijediti i poslužiti. Nemojte je ispirati, tretirajte je kao i klasičnu tjesteninu, iako ona to nije :).

 

Anglaise ili engleska krema je divna, kremasta i bogata krema od vanilije na bazi mlijeka, vrhnja i jaja.

Krema se poslužuje topla ili hladna te je savršena kombinacija za čokoladnu tjesteninu koja zaista dominira okusom i teksturom dok je krema poput najkremastijeg pudinga.

 

Nježna vanilija i bogata čokolada u svakom zalogaju ovaj desert će učiniti jednim od onih koje ćete pamtiti.

 

ČOKOLADNI REZANCI U KREMI OD VANILIJE
SASTOJCI za 4 osobe

ČOKOLADNA TJESTENINA

  • 200 g tip 0 brašna ili oštrog
  • 45 g kakaa
  • 2 jaja
  • 2 žlice ulja
  • prstohvat soli
  • korica naranče za kuhanje tjestenine – po želji
  • 150 g šećera za kuhanje tjestenine

ENGLESKA KREMA (ANGLAISE)

  • 350 ml mlijeka
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 1 mahuna vanilije ili žličica ekstrakta vanilije
  • 4 žumanjka (L jaje)
  • 30 g šećera (2 žlice)
  • 1 žličica gustina (škrobno brašno)

DODATNO

  • sladoled od vanilije
  • naribana čokolada, za dekoraciju
  • ribizli, za dekoraciju
PRIPREMA

ČOKOLADNA TJESTENINA

  1. Brašno stavite na radnu podlogu ili u dublju posudu, dodajte kakao i sol te pomiješajte. Sada napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaja. Dodajte ulje.
  2. Vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.
  3. Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaja ne iscure.
  4. Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama.
  5. U početku će tijesto biti ljepljivo. Mijesite ga rukama i “kupite” višak brašna na radnoj podlozi.
  6. Kada ste “pokupili” sve brašno i umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu.
  7. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
  8. Nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka. Tijesto podijelite na 3 dijela te svaki dio malo pobrašnite. Prozirnom folijom prekrijte komade koje ne koristite.
  9. Ja tijesto razvlačim pomoću Kenwood kMix ručnog miksera s nastavkom za lasagne. Vi možete koristiti bilo koju mašinu za tijesto ili ga razvaljati pomoću valjka za tijesto.
  10. Komad tijesta pritisnite rukama pa ga provucite kroz nastavak za tijesto namješten na broj 0 (najširi razmak). Pobrašnite, preklopite tijesto te ponovo provucite kroz najširi dio. Ponovo pobrašnite, preklopite te još jednom provucite kroz najširi dio.
  11. Zatim stroj namjestite na broj jedan pa provucite tijesto. Pobrašnite ako je ljepljivo pa nastavak namjestite na broj 2. Provucite jednom. Sada sve ponovite i provucite kroz nastavak namješten na broj 3. Ja sam tijesto provlačila do broja 4, ili oko 2 milimetra debljine.
  12. Razvučeno tijesto izrežite na rezance širine po želji. Moji su široki 5 milimetara te sam ih rezala nožem.
  13. U kipuću vodu dodajte šećer i koricu naranče, kad se šećer rastopi dodajte čokoladnu tjesteninu te kuhajte 3- 5 minuta. Čokoladnu tjesteninu ocijedite te odmah dodajte u toplu englesku kremu.

ENGLESKA KREMA

  1. U lonac s debljim dnom stavite mlijeko i vrhnje za kuhanje te ih na srednje jakoj vatri zagrijte. Ako koristite mahunu vanilije tada je prepolovite te sastružite sjemenke i stavite ih u mlijeko i vrhnje. Ostavite mlijeko i vrhnje 10 -ak minuta kako bi se vanilija lijepo infuzirala. Ako vam smetaju sjemenke tada mlijeko s vrhnjem procijedite prije daljnjeg korištenja.
  2. U zasebnoj posudi pjenjačom izradite žumanjke i šećer dok ne dobijete kremastu i povezanu teksturu. Ako ne koristite mahunu već ekstrakt ili vanilin šećer tada ga dodajte sa šećerom pa sve izradite pjenjačom.
  3. Na kraju dodajte gustin te ga sjedinite sa smjesom.
  4. Mlijeko dodajite u tankom mlazu miješajući pjenjačom cijelo vrijeme. Ako vam je lakše dodajte malo, promiješajte pa ponovo dodajte malo mlijeko i tako ponavljate. Bitno je da temperirate žumanjke kako se ne bi skuhali u vrućem mlijeku te da mlijeko dodajte postepeno. Kada ste dodali polovinu mlijeka ostatak možete dodajte u većem mlazu.
  5. Sve vratite u lonac te na srednje jako vatri miješajte pjenjačom oko 3 minute.
  6. U kremu uronite žlicu, izvadite te prstom prođite po stražnjoj strani žlice. Ako se krema ne povezuje već je vidljiva crta kuda ste prošli prstom tada je krema gotova.
  7. Kremu možete odmah koristiti.
  8. Kremu stavite u pripremljene zdjelice te dodajte tek skuhanu čokoladnu tjesteninu.
  9. Poslužite uz naribanu čokoladu, ribizle i kuglicu sladoleda.
  10. Po želji, možete ohladiti i poslužiti hladno.