Čokoladne kocke su kolač koji se u našoj obitelji radi često. Radi ga moja mama i na našim stolovima je za sve prigode, slavlja i većinu obiteljskih ručkova. Obožavamo ga!

 

 

Osim toga, jednostavne su ta pripremu i brzo su gotove. Ako volite čokoladne kolače ovaj će vam biti omiljen.

 

 

Savjetujem vam da koristite čokoladu za kuhanje s minimalno 65 % kakaa za ganache. Svakako pazite da kolač ne presušite kako bi ostao sočan i pjenast.

ČOKOLADNE KOCKE

SASTOJCI

BISKVIT

  •  6 jaja
  • 175 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 200 g čokolade u prahu
  • 45 g glatkog brašna (3 žlice)

GANACHE

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA

BISKVIT

  1.  Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje približnih dimenzija 30 x 20 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  3. Maslac pjenasto izradite sa šećerom, dodajte žumanjak po žumanjka miksajući između svakog dodavanja.
  4. Dodajte čokoladu u prahu i brašno. Sve dobro izradite mikserom.
  5. Od bjelanjaka stucite snijeg. Prvu trećinu dodajte smjesi i naglo izmiješajte, a ostatak dodajite postepeno koristeći se špatulom.
  6. Smjesu prebacite u kalup za pečenje i pecite 20 -25 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Pazite da kolač ne prepečete.

GANACHE

  1. Dok se kolač peče pripremite ganache.
  2. Čokoladu iskidajte na sitne komadiće.
  3. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja pa ga prelijte preko isjeckane čokolade.
  4. Miješajte dok ne dobijete povezanu, kompaktnu kremu.
  5. Ganache prelijte preko tek pečenog kolača i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Po potrebi spremite u hladnjak na dva sata prije posluživanja.
  6. Poslužite uz tučeno vrhnje ili po želji.

 

Dobar tek!