Ako volite kremaste i čokoladne kolače onda je ovaj kolač baš za vas. Pjenasti čokoladni biskvit, nježna mousse krema od mascarponea te čokoladna puding krema se savršeno nadopunjuju u svakom zalogaju.

 

Kod izrade biskvita pazite da bjelanjke lagano umiješate u smjesu, te da prvi sloj mousse kreme ohladite prije stavljanja čokoladne puding kreme. Ja sam za puding kremu koristila Dolcela puding okus čokolada.

 

Ovo je jedan od onih kolača koju su idealni za okupljanja, proslave rođendana ili obiteljska druženja.

ČOKOLADNE KOCKE S KREMOM OD PUDINGA I MOUSSOM OD MASCARPONEA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 4 jaja L veličine (odvojeno)
  • 90 g šećera (podijeljeno na 60 g i 30 g)
  • 4 žlice tople vode
  • 65 g glatkog brašna
  • 30 g kakaa (2 žlice)
  • 2 žličice Dolcela praška za pecivo (10 g)

BIJELA MOUSSE KREMA OD MASCARPONEA

ČOKOLADNA PUDING KREMA

DODATNO

  • komadići čokolade (naribana čokolada ili čokoladne mrvice)

PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup okvirnih dimenzija 23 x 33 cm. Dno kalupa obložite papirom ili cijeli kalup namastite i pobrašnite.
  2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka i 30 g šećera (2 žlice) stucite snijeg te ga stavite po strani.
  3. Sada u posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pjenasto izradite žumanjke i preostali šećer (60 g ili 4 žlice). Dodajte 4 žlice tople vode te nastavite miksati još malo, odnosno dok se voda ne poveže sa smjesom.
  4. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijte te ih dodajte žumanjcima. Kratko sve izradite. Sada dodajte snijeg od bjelanjaka iz tri intervala. Umiješajte ga špatulom pazeći da ga ne umiješate brzo i naglo već postepeno.
  5. Smjesu za biskvit stavite u pripremljen kalup te pecite 15 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  6. Neka se biskvit ohladi prije nego stavite kremu.

BIJELA MOUSSE KREMA OD MASCARPONEA

  1. Želatinu namočite u 5 žlica hladne vode te ostavite 10 minuta da želatina nabubri.
  2. Od 500 ml vrhnja za šlag odvojite nekoliko žlica koje dodajte nabubrenoj želatini (ja dodam 4 žlice). Ostalo vrhnje stucite u šlag.
  3. Nabubrenu želatinu zagrijte na pari kako bi se otopila.
  4. Za to vrijeme mikserom izradite mascarpone, šećer u prahu te Dolcela Bourbon vanilija šećer. Dodajte zagrijanu i otopljenu želatinu te na kraju umiješajte šlag.
  5. Pola kreme postavite na biskvit te poravnajte površinu.
  6. Spremite u hladnjak da se krema stisne dok radite čokoladnu puding kremu.

 

ČOKOLADNA PUDING KREMA

  1. Pomiješajte oba praška za puding sa 120 g šećera. Od 700 ml mlijeka oduzmite 10-ak žlica pa ih dobro pomiješajte sa smjesom pudinga i šećera.
  2. Ostatak mlijeka stavite u lonac s debljim dnom pa ga zagrijte do vrenja, odmaknite s vrate, dodajte razmućenu smjesu s praškom za puding te vratite na vatru. Vatru sada smanjite na srednje jaku do laganu. Nastavite miješati oko 2 minute, odnosno dok se krema ne zgusne.
  3. Kremu prebacite u posudu otpornu na toplinu (ja koristim posudu za pečenje dimenzija kao i za biskvit), što vam je veća posuda brže će se ohladiti krema. Kremu prekrijte prozirnom folijom.
  4. U ohlađenu kremu smiksajte 250 g maslaca sobne temperature.
  5. Kremu stavite na prvi sloj bijelog moussea te poravnajte površinu.
  6. Sada postavite i drugi sloj bijele mousse kreme od mascarponea, poravnajte te pospite naribanom čokoladom.
  7. Ohladite na 3 sata ili preko noći.