Miris toplog peciva tek izvađenog iz pećnice mi je jedna od najdražih stvari u ovako kišnim danima. Ova peciva su ispunjena čokoladom te ispečena u kalupima za muffine.

 

Tijesto je mekano i pjenasto brioche tijesto od kojeg možete raditi cimet rolice, babku ili druga peciva. Karakterističan izgled ovog peciva je slaganje u oblik pletenice te pečenje u kalupu za muffine. Imate slike ispod pa će vam biti jasnije o čemu pišem.

 

Tijesto možete posuti šećerom i cimetom, pastom od pistacija ili pralina ili pak čokoladom, Nutellom i sl. Peciva su najukusnija mlaka, posuta s malo šećera u prahu.

ČOKOLADNA MUFFIN PECIVA

SASTOJCI za 12 peciva

TIJESTO

  • SASTOJCI

    TIJESTO

  • 120 g maslaca sobne temperature
  • 90 g šećera
  • 1 jaje L veličine
  • 450 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
  • 7 g soli (jedna žličica)
  • 220 ml mlakog mlijeka

DODATNO

  • 200 g čokolade za kuhanje ili čokoladnog namaza po želji
PRIPREMA

IZRADA TIJESTA

  1. Pomiješajte malo mlakog mlijeka (oko 100 ml), brašna (oko 60 g)  i šećera ( 30 g ) te suhi kvasac. Ostavite 10-ak minuta da se kvasac aktivira.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite uzdigli kvas te mu dodajte razmućeno jaje. Sada dodajte šećer, preostalo brašno, sol te preostalo mlako mlijeko. Nastavkom za tijesto krenite izrađivati tijesto.
  3. Kad se tijesto povezalo dodajte maslac dodajući komadić po komadić. Kad se prvi komadić spoji s tijestom dodajte drugi i tako dok ne dodate sav maslac.
  4. Tijesto vam treba biti glatko i sjajno.
  5. Sada tijesto prebacite u nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči, oko 1 do 1,5 h.

OBLIKOVANJE

  1. Na pari rastopite čokoladu i ostavite po strani da se ohladi, oko pola sata. Pripremite kalup za muffine te svaki utor namastite.
  2. Kad se tijesto udvostručilo pritisnite ga šakom kako bi ispuhali zrak.
  3. Sada tijesto prebacite na malo pobrašnjenu radnu podlogu te ga razvaljajte na debljinu od 2-3 mm.
  4. Tijesto premažite rastopljenom čokoladom pa prvi dio presavinite tako da prekrijete 2/3 tijesta. Sada gornji dio presavinite tako da preklopite i prvi presavinuti dio. Kao da radite pismo.
  5. Izrežite trakice debljine tri prsta. Svaki trakicu zarežite dva pita kao na fotografiji. Od zarezanog dijela ispletite pletenicu te je zarolajte u krug
  6. Svaki zarolani komad tijesta posložite u kalup za muffine.
  7. Prekrijte prozirnom folijom ili čistom krpom te ostavite da tijesto naraste još pola sata.
  8. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
  9. Peciva pecite 17 – 22 minute, odnosno dok ne porumene.
  10. Peciva izvadite iz kalupa za muffine te ih prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
  11. Poslužite topla.

 

TIPS & TRICKS

  • Tijesto možete izraditi i spremiti u nauljenu posudu te pustiti da se udvostruči te ga potom spremiti u hladnjak na 12 sati i sutradan nastaviti spripremom.
  • Možete i oblikovati peciva, staviti u kalupe za muffine te odmah spremiti u hladnjak (nemojte ih ostavljati pola sata da narastu već ih odmah po oblikovanju stavite u hladnjak). Sutradan ih izvadite posla sata do 45 minuta prije pečenja.

 

Dobar tek!