Čokoladna mousse torta je moj omiljeni klasik. Ona vam dođe kao mala crna haljinica u ormaru, samo u kuharici. Možete je raditi za sve, doslovno.

 

Treba vam super torta za ekipu, netko slavi rođendan, dolaze vam gosti, radite tortu za nepca čije ukuse ne poznajete? Čokoladna mousse torta će biti idealan odabir za svaku prigodu.

 

Ja sam je radila nebrojeno puta i svaki put je oduševila.

 

Biskvit spada pod spužvaste biskvite. Mekan je, sočan i pjenast. Idealan za nježni mousse i ganache. Ovaj biskvit ne sadrži prašak za pecivo pa pazite da sve korake napravite točno kako su vam opisani, jer u protivnom nećete dobiti prozračnu teksturu.

 

Čokoladni mousse je mousse kojeg uvijek radim, onaj s jajima i dobrom čokoladom i vrhnjem. Kvalitena čokolada i vrhnje za šlag nose težinu i kremoznost moussa. Koristite čokoladu s minimalno 65% udjela kakaa. Vrhnje za šlag bi trebalo biti ono od mliječne masti, uvijek.

 

Kod izrade moussa pazite da ne pretučete bjelanjke i šlag kako bi ih mogli lagano umiješati u tortu.

 

Ja sam koristila sok od naranče umjesto vode. Vi možete koristiti vodu, liker po želji ili kavu. Omjer je uvijek isti.

 

Torta se završava s čokoldnim ganache-om. Ja mu nadodam malo maslaca i meda. Ovakav mi je savršen.

 

ČOKOLADNA MOUSSE TORTA

SASTOJCI

SPUŽVASTI BISKVIT

  • 80 g glatkog brašna
  • 30 g kakaa
  • prstohvat soli
  • 3 jaja L veličine, sobne temperature
  • 115 g šećera
  • 1 žličica vanilije
  • 25 g maslaca, otopljen i ohlađen ili 20 ml ulja

 

ČOKOLADNI MOUSSE S NARANČOM

  • 215 g tamne čokolade (minimalno 65% kakaa)
  • 25 g maslaca
  • 50 ml soka od naranče
  • 3 jaja L veličine, odvojeno
  • 30 g šećera
  • 125 ml vrhnja za šlag (od mliječne masti), izrađeno u šlag

ČOKOLADNI GANACHE

  • 200 g tamne čokolade (minimalno 65% kakaa)
  • 160 ml vrhnja za šlag
  • 20 g maslaca
  • 1 žlica meda
PRIPREMA

SPUŽVASTI BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 20 cm. Na dno kalupa postavite papir za pečenje, rubove namastite.
  2. Jaja i šećer pjenasto izradite, miksajte ih dok se smjesa ne udupla i posvijetli (oko 5 minuta na najjačoj brzini).
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao i sol.
  4. Pjenasto izrađenoj smjesi jaja i šećera dodajte rastopljen i ohlađen maslac i aromu vanilije.
  5. Špatulom umiješajte brašno i kakao.
  6. Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  7. Biskvit ohladite pa ga stavite na pladanj i obrubite pomičnim obručem od kalupa za tortu. Uz unutarnji rub kalupa postavite acetatnu foliju kako bi vam rubovi bili glatki. Ovaj korak možete i preskočiti.

ČOKOLADNI MOUSSE

  1. Čokoladnu usitnite na manje komadiće pa je stavite topiti na pari.
  2. Kada se čokolada krene topiti dodajte joj maslac i sok naranče.
  3. Za to vrijeme odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  4. Bjelanjke stucite sa šećerom i prstohvatom soli u mekani snijeg. Ostavite po strani.
  5. Kada se čokolada potpuno otopila maknite je s vatre. Ostavite malo da se prohladi (bitno je da nije previše vruća), pa dodajte žumanjke. Sve sjedinite kuhačom ili štapnim mikserom (ja koristim štapni mikser jer mi smjesu lijepo poveže).
  6. Sada umiješajte tučene bjelanjke koristeći se špatulom.
  7. Na kraju stucite šlag od vrhnja pa ga umiješajte u mousse.
  8. Pripremljeni mousse odmah postavite na biskvit obrubljen obručom.
  9. Tortu spremite u hladnjak da se stisne na nekoliko sati.

ČOKOLADNI GANACHE

  1. Čokoladu iskidajte na manje komadiće i stavite u posudu otpornu na toplinu.
  2. Vrhnje za šlag, maslac i med stavite na srednje jaku vatru i zagrijte do vrenja.
  3. Zagrijano vrhnje s maslacem i medom prebacite u posudu s čokoladom, ostavite pola minute pa špatulom dobro promiješajte dok se sve ne poveže i ne dobijete kompaktni ganache.
  4. Ganache prelijte preko torte pa je spremite u hladnjak preko noći ili na 5-7 sati.
  5. Tortu ukrasite po želji, ja sam koristila kakao u prahu i fete naranče.

 

Dobar tek!