Čokoladna mousse torta je moj omiljeni klasik. Ona vam dođe kao mala crna haljinica u ormaru, samo u kuharici. Možete je raditi za sve, doslovno.
Treba vam super torta za ekipu, netko slavi rođendan, dolaze vam gosti, radite tortu za nepca čije ukuse ne poznajete? Čokoladna mousse torta će biti idealan odabir za svaku prigodu.
Ja sam je radila nebrojeno puta i svaki put je oduševila.
Biskvit spada pod spužvaste biskvite. Mekan je, sočan i pjenast. Idealan za nježni mousse i ganache. Ovaj biskvit ne sadrži prašak za pecivo pa pazite da sve korake napravite točno kako su vam opisani, jer u protivnom nećete dobiti prozračnu teksturu.
Čokoladni mousse je mousse kojeg uvijek radim, onaj s jajima i dobrom čokoladom i vrhnjem. Kvalitena čokolada i vrhnje za šlag nose težinu i kremoznost moussa. Koristite čokoladu s minimalno 65% udjela kakaa. Vrhnje za šlag bi trebalo biti ono od mliječne masti, uvijek.
Kod izrade moussa pazite da ne pretučete bjelanjke i šlag kako bi ih mogli lagano umiješati u tortu.
Ja sam koristila sok od naranče umjesto vode. Vi možete koristiti vodu, liker po želji ili kavu. Omjer je uvijek isti.
Torta se završava s čokoldnim ganache-om. Ja mu nadodam malo maslaca i meda. Ovakav mi je savršen.
ČOKOLADNA MOUSSE TORTA
SASTOJCI
SPUŽVASTI BISKVIT
- 80 g glatkog brašna
- 30 g kakaa
- prstohvat soli
- 3 jaja L veličine, sobne temperature
- 115 g šećera
- 1 žličica vanilije
- 25 g maslaca, otopljen i ohlađen ili 20 ml ulja
ČOKOLADNI MOUSSE S NARANČOM
- 215 g tamne čokolade (minimalno 65% kakaa)
- 25 g maslaca
- 50 ml soka od naranče
- 3 jaja L veličine, odvojeno
- 30 g šećera
- 125 ml vrhnja za šlag (od mliječne masti), izrađeno u šlag
ČOKOLADNI GANACHE
- 200 g tamne čokolade (minimalno 65% kakaa)
- 160 ml vrhnja za šlag
- 20 g maslaca
- 1 žlica meda
PRIPREMA
SPUŽVASTI BISKVIT
- Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 20 cm. Na dno kalupa postavite papir za pečenje, rubove namastite.
- Jaja i šećer pjenasto izradite, miksajte ih dok se smjesa ne udupla i posvijetli (oko 5 minuta na najjačoj brzini).
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao i sol.
- Pjenasto izrađenoj smjesi jaja i šećera dodajte rastopljen i ohlađen maslac i aromu vanilije.
- Špatulom umiješajte brašno i kakao.
- Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvit ohladite pa ga stavite na pladanj i obrubite pomičnim obručem od kalupa za tortu. Uz unutarnji rub kalupa postavite acetatnu foliju kako bi vam rubovi bili glatki. Ovaj korak možete i preskočiti.
ČOKOLADNI MOUSSE
- Čokoladnu usitnite na manje komadiće pa je stavite topiti na pari.
- Kada se čokolada krene topiti dodajte joj maslac i sok naranče.
- Za to vrijeme odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- Bjelanjke stucite sa šećerom i prstohvatom soli u mekani snijeg. Ostavite po strani.
- Kada se čokolada potpuno otopila maknite je s vatre. Ostavite malo da se prohladi (bitno je da nije previše vruća), pa dodajte žumanjke. Sve sjedinite kuhačom ili štapnim mikserom (ja koristim štapni mikser jer mi smjesu lijepo poveže).
- Sada umiješajte tučene bjelanjke koristeći se špatulom.
- Na kraju stucite šlag od vrhnja pa ga umiješajte u mousse.
- Pripremljeni mousse odmah postavite na biskvit obrubljen obručom.
- Tortu spremite u hladnjak da se stisne na nekoliko sati.
ČOKOLADNI GANACHE
- Čokoladu iskidajte na manje komadiće i stavite u posudu otpornu na toplinu.
- Vrhnje za šlag, maslac i med stavite na srednje jaku vatru i zagrijte do vrenja.
- Zagrijano vrhnje s maslacem i medom prebacite u posudu s čokoladom, ostavite pola minute pa špatulom dobro promiješajte dok se sve ne poveže i ne dobijete kompaktni ganache.
- Ganache prelijte preko torte pa je spremite u hladnjak preko noći ili na 5-7 sati.
- Tortu ukrasite po želji, ja sam koristila kakao u prahu i fete naranče.
Dobar tek!
Super recept,baš sam je stavila u hladnjak.Nemam lim promjer 20 cm nego nešto više pa moja torta ide u širinu.Također,ne znam kako je Vaš mousse,ali u mom se baš i ne osjeti sok od naranče,ali sve u svemu mislim da će biti odlična torta na kraju.Hvala za recept!!
Draga Laura,
hvala ti puno na povratom infu. Naranča u moussu se blago osjeti, moja je puna arome i mirisa pa mislim da je to podiglo notu osjeta. No, uvijek se može staviti malo likera od naranče ili arome.
Javi mi dojmove kada je probaš.
Pozdrav,
može info za koliko bih trebala povećati količine sastojaka ukoliko bih išla s širim kalupom, ali bih htjela zadržati visinu torte? 🙂
Radila bih s kalupom od 24 cm. Hvala 🙂
Pozdrav,
Ovo je link na kojem možete izračunati za koliko povečati sastojke obzirom na premjenu promjera kolača.
https://www.keikos-cake.com/panconversion.html
Vi bi, u ovom slučaju trebali svaki sastojak pomnožiti s 1,44 da bi došli do identičnog omjera.
Torta super izgleda i zelim ju isprobati, no imam kalup promjera 26cm.. zanima me hocu li masa biti dovoljna za njega ili da povecam masu? Lijep pozdrav
Draga Valentina,
Stavljam vam link za izračunavanje omjera. Ako ćete koristiti kalup promjera 26 cm, tada svaki sastojak pomnožite s 1,69.
https://keikos-cake.com/panconversion.html
lp, Nina
Recept odlican,popratite ga i top torta ce biti na vasim tanjurima.Danas sam je radila,skoro je vise nema
Draga Aleksandra,
Hvala puno na ovaj lijepom kometaru.
Lp,
Nina
Draga Nina, mogu li se jaja termički obraditi kako bih bila sigurna? Hvala unaprijed, lp
Draga Ira,
jaja, odnosno žumanjci se dodaju tek rastopljenoj čokoladi te će se termički obraditi tada. Ako vas brinu bjelanjci, možete kupiti pasterizirane (posebno pakirane), imate ih u Konzum trgovinama.
lp,
Nina
Postovanje,
Sto znaci vrhnje za šlag od mlijecne masti? Je li to (slatki) kajmak koji se izradi u prozracnu kremu?
Hvala, srdacno,
Zeljka
Pozdrav,
Ne, to je vrhnje za šlag. Možete kupiti dvije vrste vrhnja koje se stuče u šlag, jedno je od biljne masti, jeftinije je, a drugo od m.m. (mliječne masti), ono je skuplje ali kvalitetnije i neusporedivo zdravije. Kao maslac i margarin. Jedni od primjera su vam Dukat Brzo i fino vrhnje za šlag, Zbregov vrhnje za šlag ili Tonka vrhnje.
Molim vas moze li slag iz vrecice? Jer u Njemackoj nemam gdje kupiti slag kao sto je kod nas. Svaki se rastopi, a ne zelim da mi se to dogodi u kremi, jer tortu nosim na posao za rođendan
Pozdrav,
Možete, samo ga prije izradite s mlijekom (po uputstvima).
Lp,
Nina
Niti jedan šlag u Njemačkoj ne bude kao onaj iz HR i zato se ne može koristiti za kreme u kolačima. Sve se upropasti. Ne znam zašto??!!!
Meni šalju iz HR slatko vrhnje za kolače. Pozz
Draga Marija, nisam to znala. Baš mi je žao što je tako.
Pozdrav! Prvo sam bila u strahu da biskvit nece biti dobar, pa da mi se mousse nece stisnit! Stres ali na kraju je sve bilo savrseno! Torta je vrh kao i sve ostalo s Vaseg bloga sto sam dosada radila! Topla preporuka!
Hvala puno draga Gorana na tako lijepom komnetaru. Drago mi je da vam se sviđa.
Torta jako lijepo izgleda, iako sam prerano stavila posljednji sloj, pa je utonuo Jedino se pitam mora li biti tako slatka ili sam fulala s mjerama? Ja sam tek pocetnik za kolace, tako da su torte i biskviti za mene naucna fantastika.
Hej,
Ako si se držala recepta onda nisi falila. Kolač ne bi trebao biti presladak, ali to je zaista stvar ukusa. Mjere su testirane više puta i torta se zaista puno radi. Ti uvijek možeš u ovakvim kremama malo smjanjiti količinu šećera.
Hvala puno na odgovoru. Svi ukucani su rekli da je taman, tako da sam valjda ja dezurna prigovaralica Iduci puta moram paziti da mi gornji sloj ne utone i to je to. Mislim da ce ova biti jedna od rodjendanskih torti Iduci vikend pripremam nesto drugo od Vasih recepata
Pozdravic
Torta je prefina. Radila sam je nekoliko puta i svi su bili oduševljeni.
Hvala! Drago mi je da ste zadovoljni.