Domaća mlijeka od orašastih plodova i zdrave varijante pudinga su mi oduvijek bile zanimljive. Iako, priznajem da sam odrasla s tradicionalnim namirnicama. Kravlje mlijeko, vrhnje, orasi, bademi, maslinovo ulje. Kakve sad chia sjemeke ili mlijeko koje ne daje životinja, a nije ni od kokosa. Šta to postoji uopće?

 

Zaljubljenost u gastronomiju te odnese van granica “comfort zone”. Istražuješ, kombiniraš, učiš, doživljavaš. Van moje comfort zone su bili chia i ova mlijeka. I znate što? Kad jednom zakoračiš, nema nazad. Kažu da se najbolje stvari kriju baš ovdje, u nepoznatom. Od sveg srca vam savjetujem da zakoračite, bilo u gastronomiji ili bilo čemu drugom.

 

Zašto bademovo mlijeko i kruška? Jer mi miriše na jesen kojoj se neizmerno veselim. I jer volim krušku, pečenu, s malo cimeta… kupila sam i sliku s granom kruškina drveta. Čista inspiracija za buduća jela.

 

Ovaj puding možete raditi s raznim voćem, pod tips & tricks dijelom ću vam opisati kako. Vodite se mojom omiljenom rečenicom Marka Twaina “Okusi se ne rađaju nego stvaraju”.

Uživajte u svakom zalogaju ove divne kombinacije!

 

 

CHIA PUDING S BADEMOVIM MLIJEKOM I PEČENOM KRUŠKOM

SASTOJCI

  • 250 ml bademovog mlijeka
  • 3 žlice chia sjemenki
  • 150 g grčkog jogurta
  • žlica meda
  • žličica arome vanilije
  • 300 g kruške (3 komada)
  • 100 ml vode
  • 70 g smeđeg šećera
  • 2 žličice cimeta, po želji

 

PRIPREMA
  1. U posudi pomiješajte bademovo mlijeko, grčki jogurt, chia sjemenke, med i aromu vanilije. Ostavite u hladnjaku na dva sata (možete i preko noći).
  2. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  3. Kruške operite i iskidajte na kockice. Stavite ih u vatrostalnu posudu, pospite smeđim šećerom, cimetom i polijte sa vodom.
  4. Vatrostalnu posudu s kruškama stavite u pećnicu pa ih pecite 20 minuta, izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade.
  5. Ohlađene kruške smiksajte u blenderu.
  6. Na dno zdjelice za posluživanje stavite pire od pečene kruške pa puding s chia sjemenkama.
  7. Ukrasite s cimetom ili komadićima voća.

 

TIPS & TRICKS
  • Količina je dostatna za tri porcije. Vi možete raditi s omjerima po želji / potrebi.
  • Možete koristiti različito voće. Voće možete sirovo blendati s medom ili zamrznuti kao sorbet. Primjerice, jabuke, kruške, breskve su mi divne kuhane ili pečene, pogotovo uz dodatak cimeta, đumbira i sl. Jagode, maline, borovnice blendam sirove s medom ili agavinim sirupom. Mango, lubenicu, citruse volim zamrznuti i blendati s malo vode i meda. Omjeri su isti, razlika je samo u odabiru pripreme voća.
  • U varijanti s nekim voćem mi savršeno ide kokos. Samo bademovo mlijeko zamijenite kokosovim. Voću dodajte malo kokosovog ulja i smanjite udio vode. Ukrasite sa kokosovim brašnom. Mango i ananas uvijek kombiniram s kokosom. Vi se igrajte vlastitim okusima. Divno je što uvijek možete imati novi puding.

 

Dobar tek!