Dolazak proljeća uvijek najavi kolače poput cheesecake-a. Jednostavne, lagane i kremaste teksture uvijek prve osvoje nepca. Ako uz to dodate voće, dobitna kombinacija je zagarantirana.

 

I, iako ima na tisuće različitih verzija cheesecake-a, kada govorimo o onom klasičnom najdraži mi je upravo ovako pripremljen. Ako ste čuli za New York style tada znate o čemu pišem.

 

Prvo, isključivo sirni namaz. Tu kremoznost ne možete postići drugim izborom sireva. Možete koristiti sirni namaz po želji, ali neka bude sobne temperature (ovo je iznimno važno). I nemojte smanjivati količinu.

 

No, ne samo sirni namaz, svi sastojci vam trebaju biti sobne temperature (jaja i mileram). Mileram možete zamijeniti kiselim vrhnjem, ali radije koristite mileram. S njim ćete postići puniju kremu i ukusniji cheesecake.

 

I na kraju vodena kupelj. Ovako vam se krema ravnomjerno peče, jednostavno bude nježnija i ujednačene teksture. Ovaj korak nemojte preskakati.

 

Preljev od jagoda možete zamijeniti drugim voćem, karamelom i sl. Možete poslužiti i bez preljeva, na vama je da odaberete najdražu kombinaciju.

 

CHEESECAKE S PRELJEVOM OD JAGODA I MEDA

SASTOJCI
PODLOGA
  • 200 g digestive keksa
  • 100 g maslaca, otopljen

KREMA

  • 500 g sirnog namaza, sobne temperature
  • 2 jaja L veličine, sobne temperature
  • 120 g šećera
  • 25 g gustina (škrobno brašno)
  • 1 žličica korice limuna
  • prstohvat soli
  • 120 g milerama ili kiselog vrhnja, sobne temperature

PRELJEV OD JAGODA

  • 200 g jagoda
  • 50 g meda
  • 2 žličice limunovog soka
  • 50 g vode
  • 1 žličica gustina, po želji
PRIPREMA

PODLOGA

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 20 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje te kalup potom namastite. Pripremite i posudu za pečenje koja je šira od kalupa. U nju ćete postaviti kalup s pripremljenim cheesecakeom te je napuniti vrelom vodom kako bi se cheese pekao u kupelji.
  2. Kekse sameljite u sjeckalici ili ručno (postavite ih vrećicu za zamrzavanje, zatvorite vrećicu pa valjkom, rukama ili dnom čaše zdrobite kekse).
  3. Mljevene kekse prebacite u čistu posudu.
  4. Na srednje jakoj vatri rastopite maslac. Rastopljeni maslac dodajte mljevenim keksima pa sve povežite špatulom.
  5. Smjesu prebacite u pripremljen kalup, utisnite prstima, pazite da ste kekse utisnuli i uz rub kalupa.
  6. Kalup s keksima stavite u pećnicu na 7-10 minuta, kalup potom izvadite iz pećnice, a pećnicu smanjite na 150 stupnjeva.

NADJEV

  1. Ugrijte vodu do vrenja, ona će vam trebati za vodenu kupelj. Oko 1 do 1,5 l vode bi trebala biti dovoljna.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite sirni namaz te ga nastavkom za kreme ili spiralnim nastavcima na klasičnom mikseru izradite. Dodajte mu šećer pa nastavite miksati. Sada dodajte jaja, gustin, koricu limuna i prstohvat soli. Na kraju umiješajte mileram ili kiselo vrhnje.
  3. Pripremljen nadjev prelijte preko podloge od keksa. Kalup primite rukama te ga lagano odignite od radne podloge pa njime par puta oprezno udrite o radnu podlogu kako bi krema sjela.
  4. Kalup postavite u praznu posudu pa ih stavite u pećnicu. Sada ulijte vrelu vodu u padelu tako da voda prekrije polovinu posude.
  5. Cheesecake pecite 35 minuta na 150 stupnjeva, ugasite pećnicu pa ga ostavite još 30 minuta u ugašenoj pećnici.
  6. Cheesecake ohladite u kalupu, potom ga izvadite na pladanj za posluživanje i prelijte pripremljenim preljevom od jagoda.

PRELJEV OD JAGODA

  1. Jagode iskidajte na komade, stavite ih u lonac srednje veličine, dodajte vodu, med i limunov sok. Kuhajte 10-ak minuta odnosno dok ne postignete željenu gustoću. Ako želite gušći preljev tada mu dodajte 1 žličicu gustina zajedno s ostalim sastojcima.
  2. Preljev možete preliti preko gotovog i ohlađenog cheesecake-a ili poslužiti zasebno.
  3. Ostatak preljeva čuvajte u hladnjaku te potrošite unutar 14 dana.

 

Dobar tek!