Dolaskom toplijih dana sve više vremena provodimo u prirodi, a grill i burgeri postaju jedni od omiljenih jela. Bilo da radite vrtnu zabavu, da idete na piknik ili pak radite nedjeljni ručak, burgeri su uvijek dobra ideja.

 

A što kažete na burgere od graha? Ovi burgeri su toliko ukusni i sočni da će vas oduševiti na prvu. Burger se radi od nekoliko sastojaka te je zaista brzo gotov. Ja sam koristila S- BUDGET grah iz limenke i skratila postupak namakanja i kuhanja graha. Ovako ćete dobiti gotove burgere za svega 15-ak minuta.

 

Burgere sam radila s domaćim brioche pecivima, ali možete koristiti bilo koja kupovna ili domaća. Svakako vam savjetujem da se okušate u izradi domaćih.

 

Od priloga možete stavljati sve što volite, te burgere poslužiti same ili uz neku bogatu salatu poput one od S- BUDGET azijskog mixa.

 

 

BURGERI OD GRAHA U DOMAĆEM BRIOCHE PECIVU

SASTOJCI

BRIOCHE PECIVO

  • 470 g SPAR PREMIUM TIP 0 MANITOBA brašno
  • 10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg
  • 35 g šećera
  • 125 ml mlijeka, toplo
  • 125 ml vode
  • 1 jaje L veličine
  • 70 g maslaca, sobne temperature
  • žličica soli

BURGERI OD GRAHA

  • 2 limenke S-BUDGET graha krupnog (800 g)
  • 1 veća mrkva
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 jaje L veličine
  • 50 g krušnih mrvica
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • 1 žličica dimljene crvene paprike

SALATA

  • 1 paket S- BUDGET Aazijskog mixa
  • 1 paket S-BUDGET Mozzarelle, narezane
  • nekoliko rotkvica
  • malo matovilca
  • 200 g jogurta
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žličica senfa
  • sušeni vlasac, 1 žlica

DODATNO

  • 1 jaje + 1 žlica mlijeka za premazivanje burgera
  • salata
  • rajčica
PRIPREMA

BRIOCHE TIJESTO

  1. Mlijeko ugrijte da bude toplo (ne vrelo) te ga pomiješajte s vodom, 70 g brašna, kvascem (ako koristite svježi tada ga razmrvite) i šećerom. Sve dobro promiješajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom (sobna temperatura) da se diže pola sata. Ja koristim staklenu posudu za mjerenje, vi možete bilo kakvu posudu, izbjegavajte metal (plastika ili staklo su preporuka).
  2. Razmutite jaje u manjoj posudi te ga ostavite po strani.
  3. Uzdigli kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu, dodajte jaje koje ste prethodno razmutili te preostalo brašno (400 g) i sol. Nastavkom za tijesto na vašem mikseru zamijesite tijesto koje treba biti povezano. Čim su se sastojci sjedinili dodajte komadić maslaca. Nastavite miksati dok se maslac potpuno ne spoji s tijestom, sada dodajte drugi komadić, ponovo povežite te na kraju dodajte treći komadić maslaca.
  4. Tijesto izradite da bude mekano i sjajno. Po potrebi dodajte malo brašna.
  5. Tijesto prebacite na radnu površinu pa ga još kratko zamijesite rukama.
  6. Izrađeno tijesto prebacite u nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom. Ostavite dok se ne udvostruči, od 1 – 1,5 sat.
  7. Kada se tijesto udvostručilo šakom pritisnite sredinu kako bi ispuhali zrak te tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Nemojte dodavati previše brašna na podlogu.
  8. Pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje.
  9. Tijesto kratko premijesite te ga podijelite na 6 jednakih dijelova (150 g po komadu).
  10. Od svakog komada oblikujte kuglu pa je postavite na pripremljen lim. Napravite razmak između svake kugle tijesta jer će peciva narasti.
  11. Peciva premažite razmućenim jajem pa prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 45 minuta.
  12. Pećnicu ugrijte na 190 stupnjeva. Peciva još jednom premažite razmućenim jajem te po želji pospite sezamom.
  13. Pecite 17 – 23 minute, odnosno dok im površina ne porumeni. Ohladite ih na rešetki za hlađenje.
  14. Peciva je najbolje potrošiti isti dan ili zamrznuti i potrošiti unutar 3 mjeseca.

SALATA

  1. Azijski mix stavite u dublju tavu na srednje jaku vatru. Grijete 10-ak minuta. Prebacite u posudu za serviranje. Dodaje rotkvicu i matovilac.
  2. Od preostalih sastojaka napravite dresing tako da ih sve pomiješajte. Dresing ohladite malo u hladnjaku.
  3. Prelijte preko salate, a dio ostavite za burgere.

BURGERI

  1. Mrkvu naribajte te stavite po strani. Luk usitnite pa ga u tavi dinstajte na maslinovom ulju dok ne omekša.
  2. Dodajte mrkvu i češnjak te dinstajte nekoliko minuta. Maknite s vatre i stavite po strani.
  3. Grah ocijedite i stavite u sjeckalicu pa ga s preostalim sastojcima usitnite. Nemojte ga smiksati u kašu, dovoljno ga je grublje usitniti. Ako vam smjesa djeluje rijetka dodajte malo krušnih mrvica. Začinite.
  4. Oblikujte burgere. Možete ih uvaljati u malo brašna kako biste ih lakše oblikovali, ali ovaj korak možete i preskočiti.
  5. Burgere pržite u dubljoj tavi na malo masnoće na srednje jakoj vatri oko 2 minute sa svake strane.
  6. U pecivo postavite po list salate, pljeskavicu od graha, dresing od jogurta i vlasca ili po želji te po dvije fete rajčice.

 

Dobar tek!