Buche de Noel je recept koji se nalazi u Slatkoj božićnoj kuharici te je jedan od kolača koji jako voli moja obitelj, tata ponajviše.

 

Buche de Noel je tradicionalni božićni kolač pripremljen u obliku rolade. Iako nosi francusko ime poznat je diljem svijeta te je idealan odabir za blagdanski stol. Ovu roladu možete poslužiti i kao tortu i kao kolač.

 

Recept je zaista jednostavan i rolada je brzo gotova. Ja svoju ponavljam jer sam prvu radila prije dva mjeseca (da bi kuharica na vrijeme bila gotova), a ovo je jedan od onih recepata bez kojih ne mogu zamisliti ovaj Božić.

 

 

BUCHE DE NOEL

SASTOJCI

BISKVIT

  • 6 jaja L veličine, odvojeno
  • 65 g glatkog brašna
  • 35 g kakao praha
  • 150 g šećera (podijeljeno na 100 g i 50 g)
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje

KREMA

  • 500 g mascarpone sira
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 3 listića želatine ili 5 g mljevene želatine
  • voda za namakanje želatine

ČOKOLADNI LISTIĆI

  • 100 g čokolade s min.65 %kakaa
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje približnih dimenzija 38 x 26 cm. Dno obložite papirom za pečenje i namastite uljem u spreju ili tankim slojem maslaca.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno i kakao. Nemojte preskočiti ovaj korak te prosijte oboje.
  3. Žumanjke pjenasto stucite sa 100 g šećera i prstohvatom soli. Za ovaj korak će vam trebati 5 minuta. Neka se žumanjci uduplaju i posvijetle.
  4. Smjesi dodajte prosijano brašno i kakao pa sve kratko povežite.
  5. Od bjelanjaka i 50 g šećera napravite snijeg miksajući ih nekoliko minuta.
  6. Snijeg pomoću špatule nježno umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Pomiješajte iz tri intervala. Prvo dodavanje može biti brže i intenzivnije, dok druga dva trebaju biti odrađena nježnim pokretima špatule.
  7. Smjesu oprezno iskrenite na pripremljen lim te je nježnim pokretima poravnajte.
  8. Pecite 11 -13 minuta.
  9. Pripremite čistu kuhinjsku krpu. Pospite je šećerom u prahu. Pazite da je cijela krpa ravnomjerno posuta.
  10. Pečeni biskvit oprezno okrenite na krpu, odstranite papir za pečenje pa odmah zarolajte biskvit (rolate užu stranu) i ostavite da se ohladi.

KREMA

  1. Listiće želatine ili mljevenu želatinu namočite u hladnoj vodi. Odvojite malo vrhnja za šlag pa ga s listićima ili nabubrenom želatinom ugrijte na pari ili u mikrovalnoj.
  2. Mascarpone i vrhnje miksajte, dodajte otopljenu želatinu. Kada vam se krema dovoljno smiksala možete je odmah koristiti.
  3. Biskvit lagano odmotajte. Premažite s 2/3 kreme i lagano zarolajte.
  4. Buche de Noel premažite s preostalom kremom.

ČOKOLADNI LISTIĆI

  1. Pripremite papir za pečenje.
  2. Čokoladu iskidajte na komadiće pa je otopite na pari.
  3. Rastopljenu čokoladu iskrenite na papir za pečenje pa je špatulom poravnajte tako da papir bude premaza s čokoladom u tankom sloju.
  4. Kada se čokolada osušila odlomite komade rukom te ih posložite po Buche de Noelu.
  5. Buche de Noel ohladite prije posluživanja.

 

Dobar tek!