Buche Chalet je predivan kolač/ torta u obliku kućice. Radi se za vrijeme Božića te je jedan od tradicionalnih kolača na blagdanskom stolu koji mami sve poglede.

 

Sama priprema ove kućice se sastoji od genoise biskvita, kreme te piškota koji predstavljaju krov kućice. Prozore i vrata možete napraviti od keksića, ja sam koristila gingerbread tijesto ili pak koristiti gotove keksiće.

 

Moja Buche Chalet ima pjenasti čokoaldni biskvit, pekmez od malina, kandirane trešnje te kremu od sirnog namaza. Cijela je prekrivena čokoladnim ganache-om te ukrašena piškotama, šlagom i gingerbread keksićima.

BUCHE CHALET

SASTOJCI

BISKVIT

  • 6 jaja, odvojeno
  • 150 g šećera (podijeljeno na 100 g  i 50 g)
  • 65 g glatkog brašna
  • 35 g kakaa u prahu
  • prstohvat soli

KREMA

  • 400 g sirnog namaza
  • 250 g maslaca, sobne temperature
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

ČOKOLADNA KREMA

  • 350 g čokolade za kuhanje
  • 350 ml vrhnja za šlag
  • 150 g pekmeza od malina ili po želji

DODATNO

  • piškote 14-20 komada
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 5 keksića (prozori i vrata)
 
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva te pripremite lim za pečenje približnih dimenzija 35 x 25 cm. Dno lima obložite papirom za pečenje pa lim namastite uljem u spreju.
  2. U posudi od električnog miksera ili obićnoj posudi pjenasto izradite žumanjke sa 100 g šećera i prstohvatom soli. Ja koristim pjenjaču na svom kMix samostojećem mikseru. Kada su se žumanjci uduplali i posvijetlili dodajte im prosijano brašno i prosijan kakao u prahu.
  3. Od bjelanjaka i 50 g šećera napravite snijeg miksajući ih mikserom nekoliko minuta.
  4. Snijeg pomoću špatule nježno umiješajte u smjesu sa žumanjcima, pazite da ne ispušete zrak.
  5. Smjesu oprezno iskrenite na pripremljen lim te je nježno poravnajte špatulom.
  6. Biskvit pecite oko 15 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  7. Biskvit ostavite u kalupu te ga izvadite nakon 10-ak minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

KREMA

  1. Maslac i šećer u prahu izradite mikserom, sada dodajte sirni namaz pa sve mikserom ponovo izradite. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte.

ČOKOLADNA KREMA

  1. Čokoladu za kuhanje usitnite na manje komadiće nožem. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja. Sada vrhnje prelijte preko komadića čokolade, ostavite minutu do dvije pa špatulom miješajte dok ne postignete sjajnu i jednoličnu smjesu. Kremu ohladite u hladnjaku, oko 30 minuta pa je mikserom izradite.
  2. Ako je krema i dalje rijetka vratite je u hladnjak dok se ne stisne pa je ponovo izmiksajte.

SLAGANJE

  1. Biskvit režite tako da režete užu stranicu. Izrežite dvije trake biskvita jednake širine, jednu malo manju te zadnju najmanju.
  2. Prvi traku biskvita stavite na pladanj, na njega postavite pekmez pa kremu od sirnog namaza te na kremu nekoliko kandiranih trešanja.
  3. Sada stavite drugi biskvit pa ponovo pekmez, kremu, te kandirane trešnje.
  4. Stavite užu traku biskvita na sredinu, pa preko prekmez, kremu i kandirane trešnje.
  5. Na kraju postavite najmanji biskvit pa sve premažite tankim slojem preostale kreme.
  6. Stavite u hladnjak da se ohladi na pola sata do sat vremena.
  7. Tortu kućicu izvadite iz hladnjaka te je cijelu premažite čokoladnom kremom. Na vrh postavite piškote.
  8. Sada stucite vrhnje u šlag pa ga postavite ga na vrh kućice kako bi dobili efekt snijega.
  9. Postavite prozore i vrata te Buche Chalet spremite u hladnjak na dva sata ili preko noći.