Dogodi li vam se ikada da ste zaboravili na desert? Ili da jednostavno nemate vremena za njegovu izradu? Ja opet imam drugi problem. Kao food bloger većinu toga radim prije kako bi stigla poslikati i objaviti na blogu.

 

 

I onda mi se dogodi da se većina toga pojede prije blagdanskog ručka, druženja s obitelji ili prijateljima. Zato posebno volim ove ovakve recepte. Osim što toliko lijepo izgledaju, gotovi su za svega 10 minuta. Ove praline oduševe svakog tko ih proba i nitko ne vjeruje da su ovoliko jednostavne za izradu.

 

 

Marcipan možete raditi i sami, a recept možete pronaći ovdje. Ali, savršeno će vam poslužiti i bilo koji kupovni. Marcipanu dodate par sastojaka i sve rukama povežete kako bi dobili jednoličnu smjesu. Razvaljate dobiveno tijesto (jako se jednostavno valja, ne lijepi se i lagano je za rukovanje), izrežete i umočite u čokoladu, stavite badem i gotovo!

 

 

Umjesto badema možete koristiti i orahe ili lješnjake. Tada na praline samo stavite polovicu oraha ili komadiće lješnjaka. Možete kombinirati različite orašaste plodove. Također, ne morate ih fino samljeti, slobodno ostavite koji komadić mrvicu većim, bit će još ukusnije.

 

 

BRZE PRALINE OD MARCIPANA

SASTOJCI
  • 500 g marcipana
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g samljevenih badema
  • 1 žlica likera od naranče, ruma, mlijeka ili po želji

DODATNO

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • oljušteni bademi
PRIPREMA
  1. Pomiješajte marcipan, šećer u prahu, mljevene bademe i liker. Tijesto od marcipana dobro izradite rukama kako bi vam se sve povezalo.
  2.  Smjesu razvaljajte na papiru za pečenje, neka vam bude debela 5 – 7 milimetara.
  3. Nožem izrežite oblike po želji.
  4. Čokoladu otopite na pari, maknite s pare i ostavite da se malo ohladi pa je ponovo otopite na pari (ovako će se bolje temperirati), zatim svaki komad smjese od marcipana pomoću nastavka za praline ili vilice uronite u otopljenu čokoladu pa prebacite na rešetku za hlađenje.
  5. Na svaku pralinu staviti po jedan badem. Kada se glazura lijepo ohladi i stisne, praline možete poslužiti.

 

Dobar tek!