Jeste li za potpuno novu dimenziju browniesa? Slana podloga od pereca, čokoladni brownies i preko svega toga karamel.

Svaki zalogaj ovih browniesa je pravi užitak.  I to onaj slatko slankasti. Ako niste ljubitelj takvih okusa, ovaj ćete svejedno voljeti. Ovi browniesi su čisti užitak.

Možete koristiti bilo koje perece, bitno je samo da ih sameljete u sjeckalici i po potrebi dodatno u zip vrećici. Također, nemojte koristiti perece sa sjemenkama ili krekere. Koristite bas klasične slane perece poput Kviki pereca. 

U smjesu za browniese možete dodati i komadiće čokolade, oraha ili samih sjeckanih pereca, ja sam taj dio izostavila jer su mi browniesi dovoljno čokoladni i preukusni i ovako, ali slobodno se igrajte dodacima.

Recept je kao za Ultra čokoladne browniese, ali ima više čokolade i manje kakaa od originalnog recepta. I na kraju karamel.

Ovi browniesi su toliko bogati okom i teksturom baš zbog njega. Ja sam mu dodala malo više maslaca nego inače te ga ohladila prije nanošenja na brownies.

BROWNIES SA PODLOGOM OD PERECA I KARAMELOM

SASTOJCI

PODLOGA

  • 150 g pereca, ja sam koristila Kviki perece
  • 90 g maslaca, otopljen

BROWNIES

  • 185 g maslaca
  • 190 g tamne čokolade (65% kakaa)
  • 225 g šećera
  • 3 jaja L veličine
  • žličica ekstrakta vanilije
  • 30 g kakaa
  • 90 g glatkog brašna

KARAMEL

  • 60 ml vode
  • 200 g šećera
  • 80 ml vrhnja za šlag
  • 90 g maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica soli
PRIPREMA

PODLOGA

  1. Perece stavite u sjeckalicu te ih usitnite. Ako vam ostane komadića koji se ne mogu usitniti tada ih stavite u vreću za zamrzavanje (zip vrećicu) te ih prođite s valjkom za tijestom.
  2. Kada ste usitnili perece prebacite ih u posudu.
  3. Maslac rastopite te ga dodajte usitnjenim perecima. Dobro promiješajte kako vam ne bi ostalo suhih dijelova.
  4. Pripremite posudu za pečenje dimenzija 20 x 20 cm. Dno i rubove joj obložite papirom za pečenje kako bi lakše izvadili brownies. Možete joj samo dno obložiti, a rubove namastiti. Ja sam cijeli kolač izvadila iz kalupa pa mi je bilo lakše da je papir obložen oko cijele posude.
  5. Utisnite podlogu od pereca na dno te je poravnajte.

BROWNIES

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  2. Čokoladu izrežite na manje komadiće jednake veličine, a maslac na kockice. Oboje (čokoladu i maslac) stavite u posudu otpornu na toplinu pa otopite na pari ili u mikrovalnoj. Rastopljenoj smjesi dodajte šećer pa pjenjačom sve dobro povežite.
  3. Sada dodajte jaje po jaje miješajući pjenjačom između svakog dodavanja. Potom dodajte aromu vanilije.
  4. Na kraju umiješajte kakao i brašno. Špatulom sve dobro povežite. Smjesa će biti kompaktna i sjajna.
  5. Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 30-ak minuta. Čačkalica zabodena u sredinu vam treba biti pri sredini malo vlažna, pazite da ne prepečete browniese, počnite s provjerom nakon 20-ak minuta.

KARAMEL

  1. Odmah pripremite sve sastojke kako bi vam bili nadohvat ruke.
  2. U manji lonac na jaku vatru stavite vodu i šećer.
  3. Nakon par minuta primijetit ćete mjehuriće. Šećer je još uvijek bijele boje.
  4. Sada pažljivo promatrajte boju šećera. U određenom trenutku će početi tamniti – ovo je ključni trenutak. Šećer treba potamniti kako bi okus bio intenzivan i “dubok”, ali vam ne smije previše potamniti jer će vam karamel biti gorak. S obzirom na to da se ovo događa u svega nekoliko sekundi trebate brzo maknuti lonac s vatre. Vodite se time da čim primijetite da vam šećer poprima tamniju boju, nakon par sekundi dignite lonac s vatre. Ja ga dignem onaj tren kad osjetim miris kristaliziranog šećera, otprilike 4 sekunde nakon što je šećer počeo tamniti.
  5. Odmah nakon što ste makli lonac, u laganom mlazu dodajte vrhnje za šlag. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Vrhnje će u dodiru s vrućim šećerom pjeniti – nemojte se zabrinuti, ovo treba ovako biti. Samo miješajte vašu smjesu.
  6. Sada dodajte maslac sobne temperature iskidan na kockice. Vratite na vatru uz miješanje pjenjačom dok vam još jednom ne prokuha, oko minute, do dvije.
  7. Dodajte ekstrakt vanilije i sol. Karamel je sada tekući, stajanjem će se stisnuti. Odmah ga prebacite u staklenu posudu. Ja sam ga ohladila na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku preko noći.
  8. Kad se stisnuo i postao gust dodajte ga browniesima te ga razmažite po vrhu. Ako vam je rijedak spremite sve u hladnjak kako bi se dodatno stisnuo.
  9. Izrežite i uživajte u slatko slanoj kombinaciji okusa.