Božićni kolač sa suhim voćem volim zbog svoje sočnosti i predivne punine okusa. Prepun je suhog voća i orašastih plodova, a nimalo nije težak kao što se zna dogoditi s ovakvim kolačima.

 

Ja ga volim u kombinaciji sa suhim brusnicama, grožđicama, smokvama i orasima. Vi možete kombinirati bilo koje suho voće, bitno je samo da se pridržavate jednakih omjera. Možete koristiti i kandirano voće također.

 

Kolač je još sočniji ako ga nakapate sirupom koji ćete dobiti tako da stavite 200 g šećera i 200 ml vode na vatru dok se šećer na otopi i ostavite da se sirup malo prohladi. Nakapan sirupom ovaj kolač bude toliko sočan i mekan da ćete se oduševiti okusom.

 

Ja ga volim posuti šećerom u prahu, no bilo koja glazura će biti jednako dobra. Možete je raditi od čokolade, karamela, šećera u prahu, limuna i sl.

 

Božićni kolač sa suhim voćem najradije poslužim uz popodnevnu kavu kada se sva obitelj okupi za stolom. On mi nekako posebno miriše na tradiciju i budi one lijepe uspomene blagdana.

 

 

BOŽIĆNI KOLAČ SA SUHIM VOĆEM

SASTOJCI
KALUP PROMJERA 26 CM
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 6 jaja L veličine
  • 350 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 180 g grožđica
  • 180 g suhih brusnica
  • 100 g suhih smokava
  • 70 g grubo sjeckanih oraha
  • prstohvat soli
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1 žličica kardamoma
  • 100 ml kipućeg mlijeka
  • 1 žlica ruma po želji

DODATNO

  • 200 g šećera – za sirup
  • 200 ml vode – za sirup
  • šećer u prahu – za posipanje
PRIPREMA

SIRUP

  1. U posudu stavite  vodu i šećer. Kuhajte dok se šećer ne otopi (nekoliko minuta), maknite s vatre i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi do kraja.
  2. Ostatak sirupa spremite u zatvorenoj posudi u hladnjak i potrošite unutar 7 dana.

KOLAČ

  1. Suhe brusnice, grožđice i smokve iskidane na komadiće prelijte vrelim mlijekom i žlicom ruma. Ostavite pola sata sa strane.
  2. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 26 cm. Kalup namastite i pobrašnite.
  3. Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im aromu vanilije i nastavite miksati dok se sve ne poveže.
  4. Dodajte jaje po jaje sobne temperature miksajući između svakog dodavanja.
  5. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i kardamom. Dodajte nasjeckane orahe i suho voće koje ste procijedili.
  6. Sada postepeno (žlicu po žlicu) dodajte suhe sastojke smjesi s jajima.
  7. Smjesu izlijte u kalup i poravnajte površinu.
  8. Pecite 50-60 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  9. Pečeni kolač pokapajte s pripremljenim sirupom. Kada se kolač ohladi izvadite ga iz kalupa i ponovo pokapajte sa sirupom.
  10. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.

 

 

Dobar tek!