Moja draga susjeda Kristina se vratila iz Norveške oduševljena njihovim boller pecivima. Mekana, mirisna peciva prepuna okusa, punjena komadićima čokolade, grožđica ili prazna. Tako ih je lijepo opisala da sam ih odlučila istražiti.

 

 

Boller peciva su rađena od mlijeka, brašna, maslaca, jaja i začina. Miris kardamoma je ono što ih čini prepoznatljivima.

 

 

Boller sam radila tri puta, i iako su sve verzije ukusne i mekane, tek sam s ovom zadnjom bila zadovoljna. Ja sam ih radila s grožđicama i posula šećerom u prahu.

 

 

Možete ih prepoloviti i namazati maslacem ili namazom po želji. Uz šalicu čaja ili mlijeka… savršen doručak.

 

 

BOLLER PECIVA

SASTOJCI
ZA 12 BOLLER PECIVA
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 115 g šećera
  • 500 g brašna
  • 2 žličice mljevenog kardamoma
  • prstohvat soli
  • 1 jaje L veličine
  • 60 g maslaca sobne temperature.

DODATNO

  •  80 g suhih grožđica ili nasjeckane čokolade
  • jaje za premazivanje
  •  maslac za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje, po želji

 

PRIPREMA

IZRADA TIJESTA

  1.  U posudu za miksanje stavite mlako mlijeko, suhi kvasac i šećer.
  2. Jaja razmutite pa ga dodajte mlijeku.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prstohvat soli i kardamom pa ih dodajte smjesi s mlijekom.
  4. Mikserom s nastavkom za tijesto izradite smjesu dok vam ne postane kompaktna i krene se odvajati od stijenke posude. Trebat će vam otprilike 4 minute miksanja.
  5. Maslac iskidajte na kockice. Dodajte kockicu po kockicu miksajući između svakog dodavanja. Miksajte oko 2 minute.
  6.  Ako ćete raditi boller peciva s dodatkom (čokolada ili grožđice) sada ih dodajte i još kratko izmiksajte smjesu kako bi se sve povezalo.
  7. Kada ste dobili sjajno i mekano tijesto prebacite ga u posudu koju ste lagano nauljili. Posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se tijesto udvostruči, oko 1 sat.

OBLIKOVANJE

  1. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu te ga rukama pritisnite kako bi izašao višak zraka.
  2. Rezačem za tijesto ili nožem iskidajte 12 jednakih komada. Moja boller peciva teže 85 grama.
  3. Svaki komad oblikujte u kuglu pa ga prebacite na lim na koji ste postavili papir za pečenje. Napravite razmak između oblikovanog tijesta kako bi mogao dodatno narasti bez da se spoji sa susjednim pecivom.
  4. Oblikovane bollere prekrijte prozirnom folijom i ostavite još 45 minuta da narastu.

PEČENJE

  1. Pećnicu ugrijte na 220 stupnjeva.
  2. Svaki komad tijesta premažite razmućenim jajem.
  3. Boller peciva pecite 12 minuta, odnosno dok vam ne poprime lijepu rumenu boju.
  4. Tek pečena peciva premažite s rastopljenim maslacem.
  5. Kada se ohlade pospite ih šećerom u prahu, po želji.

 

Dobar tek!