Battenberg kolač je jedan od engleskih klasika koji svojim izgledom podsjeća na šahovnicu. Kolač je rađen od mekanog i spužvastog biskvita u dvije boje. Radi se o istom biskvitu kojem je polovica obogačena ili jestivom bojom ili kakaom, kavomi sl.

 

Battenberg se tradicionalno sastoji od rozog i žutog biskvita povezanih džemom te prekrivenih marcipanom. Ja sam ga radila u također poznatoj verziji s biskvitom od kakaa i vanilije. Biskvite nisam mazala džemom već buttercream-om.

 

Marcipan je neizostavan sastojak svakog Battenberg kolača, možete koristiti kupovni ili napraviti svoj (kliknite ovdje).

BATTENBERG KOLAČ

SASTOJCI

BISKVIT

  • 150 g glatkog brašna
  • 30 g bademovog brašna
  • 25 g kakaa
  • 150 g šećera
  • 3 jaja L veličine
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 -4 žlice mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 espresso ili 2 žličice granula kave

KREMA (BUTTERCREAM)

  • 80 g maslaca sobne temperature
  • 160 g šećera u prahu
  • 1-2 žlice mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

DODATNO

  • 200-250 g bijelog marcipana ili domaćeg marcipana
  • maslac sobne temperature za premazivanje kalupa (20 g)
  • šećer u prahu, oko 20 g za lakše valjanje marcipana

PRIPREMA

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje dimenzija 20 x 20 cm. Kalup dobro namastite maslacem te pomoću folije napravite umetak koji će razdijeliti kalup na dva jednaka dijela.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite glatko i bademovo brašno, šećer te prašak za pecivo. Dodajte jaja i maslac pa mikserom povežite sve sastojke u kompaktnu smjesu. Nemojte previše miksati, samo povežite.
  3. Sada dodajte jednu do dvije žlice mlijeka i ekstrakt vanilije i kratko povežite sve sastojke.
  4. Odvojite pola smjese (oko 240 g) te je postavite u jednu stranu kalupa.
  5. Preostaloj smjesi dodajte kakao, espresso ili granule kave. Ako koristite espresso nemojte dodavati više mlijeka, ako koristite granule tada ih pomiješajte s dvije žlice mlijeka kako bi se rastopile te dodajte smjesi.
  6. Mikserom sve kratko izradite te smjesu s kakaom stavite u praznu stranu kalupa.
  7. Poravnajte oba biskvita te ih pecite 20-ak minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Gotove biskvite ostavite u kalupu 10-15 minuta, potom ih izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.

KREMA

  1. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac pa ga pomoću lopatice na električnom mikseru ili spiralnim nastavcima na klasičnom mikseru izradite da bude kremast. Dodajte šećer u prahu i mlijeko pa sve izradite mikserom. Ako imate poklopac za posudu od električnog miksera tada je postavite kako vam šećer ne bi prašio, ovo možete napraviti i pomoću čiste kuhinjske krpe.
  2. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije. Ako vam je krema gušća od željene možete dodati još 1 žlicu mlijeka.

SLAGANJE

  1. Pomoću noža biskvitima otkidajte rubove kako bi dobili pravokutnike jednake visine i širine. Svaki biskvit prepolovite uzdužno. Sada imate dva bijela i dva smeđa biskvita.
  2. Spojite dva biskvita (bijeli i smeđi) tako da na jedan biskvit bočno postavite malo kreme (tamo gdje će se biskviti spojiti) potom na bočni dio s kremom prislonite biskvit druge boje.
  3. Sada premažite gornji dio oba biskvita. Na bijeli biskvit postavite smeđi (kako bi postigli izgled šahovnice), premažite kremom bočnu stranu te priljubite smeđi biskvit. Sada ste dobili 4 spojena biskvita s uzorkom šahovnice.
  4. Biskvite premažite tankim slojem kreme (bočne i gornju stranicu).
  5. Radnu podlogu pospite šećerom u prahu pa razvaljajte marcipan.
  6. Marcipan prebacite preko premazanog kolača te rukama poravnajte marcipan kako bi bio što ravniji.
  7. Sada oprezno okrenite kolač, s preostalom kremom premažite dno te prekrijte marcipanom. Višak marcipana iskidajte nožem (neka vam se dijelovi slobodno preklope).
  8. Prednji i stražnji dio iskidajte kako bi dobili ravni i uredni izgled kolača.

 

Dobar tek!