Volite li vege burgere? Pljeskavica u burgeru koja nije od mesa može zvučati nedovoljno ukusno, pogotovo ako ste navikli na sočne, mesne burgere. Moram vas razuvjerit!

 

 

Burgeri od povrća se mogu raditi na bezbroj načina, ovisno o tome što volite. Grah je uglavnom osnova za ovakve pljeskavice, uz slanutak također. Ono što je najbolje, jako brzo su gotovi.

 

Vege burgeri su mi idealni za brzi i pre ukusni ručak usred tjedna ili za vikend večeru s prijateljima.

 

Kod izrade ovih burgera se možete igrati sa začinima i prilozima. Ja jako volim humus, namaz od slanutka. Možete ga kupiti ili napraviti svoj, recept imate na blogu ( klikni ovdje).

 

Svoje burgere sam radila s jednim malim pomakom, koristila sam Letifico brašno crnog kima. Ako niste znali, crni kim se koristi preko 2 000 godina u ljekovite svrhe i njegova dobrobit za ljudski organizam je uistinu velika. Osim toga, kim je divan začin koji je moje burgere dodatno začinio.

 

VEGE BURGERI

SASTOJCI

ZA BURGERE

  • 1 limenka crvenog graha od 400 g
  • 1 limenka slanutka od 250 g
  • 1 veća mrkva
  • 1 žuti luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 25 g Letifico brašna crnog kima
  • 25 g krušnih mrvica
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • pola žličice timijana
  • 1 žličica dimljene crvene paprike

OSTALO

  • tri peciva za burgere
  • rukola, dvije šake
  • rajčica, 1 komad
  • humus, po želji
PRIPREMA
  1. Mrkvu naribajte a luk i češnjak usitnite.
  2. Luk prepržite na malo maslinovog ulja. Kada postane staklast dodajte mu usitnjeni češnjak i naribanu mrkvu. Pomiješajte te pržite nekoliko minuta, odnosno dok mrkva malo ne omekša.
  3. Grah i slanutak izvadite iz limenke, ocijedite i dodajte luku i mrkvi. Začinite sa soli, paprom, timijanom i dimljenom paprikom.Prodinstajte nekoliko minuta pa prebacite u čistu posudu.
  4. Gnječilicom sve sastojke usitnite, zatim dodajte Letifico brašno crnog kima i krušne mrvice. Umjesto gnječilice sastojke možete usitniti u blenderu.
  5. Rukama oblikujte burgere, svaki uvaljajte u brašno pa prepecite na malo maslinovog ulja.Svaku stranu je dovoljno peći do dvije minute na srednje jakoj vatri.
  6. Kada su burgeri gotovi presjecite pecivo, na dno složite rukolu, na nju stavite burger i ostale priloge po želji. Ja sam jedan burger poslužila s rajčicom, a drugi s humusom.

 

Dobar tek!