Volite li vege burgere? Pljeskavica u burgeru koja nije od mesa može zvučati nedovoljno ukusno, pogotovo ako ste navikli na sočne, mesne burgere. Moram vas razuvjerit!
Burgeri od povrća se mogu raditi na bezbroj načina, ovisno o tome što volite. Grah je uglavnom osnova za ovakve pljeskavice, uz slanutak također. Ono što je najbolje, jako brzo su gotovi.
Vege burgeri su mi idealni za brzi i pre ukusni ručak usred tjedna ili za vikend večeru s prijateljima.
Kod izrade ovih burgera se možete igrati sa začinima i prilozima. Ja jako volim humus, namaz od slanutka. Možete ga kupiti ili napraviti svoj, recept imate na blogu ( klikni ovdje).
Svoje burgere sam radila s jednim malim pomakom, koristila sam Letifico brašno crnog kima. Ako niste znali, crni kim se koristi preko 2 000 godina u ljekovite svrhe i njegova dobrobit za ljudski organizam je uistinu velika. Osim toga, kim je divan začin koji je moje burgere dodatno začinio.
VEGE BURGERI
SASTOJCI
ZA BURGERE
- 1 limenka crvenog graha od 400 g
- 1 limenka slanutka od 250 g
- 1 veća mrkva
- 1 žuti luk
- 2 češnja češnjaka
- 25 g Letifico brašna crnog kima
- 25 g krušnih mrvica
- 1 žličica soli
- pola žličice papra
- pola žličice timijana
- 1 žličica dimljene crvene paprike
OSTALO
- tri peciva za burgere
- rukola, dvije šake
- rajčica, 1 komad
- humus, po želji
PRIPREMA
- Mrkvu naribajte a luk i češnjak usitnite.
- Luk prepržite na malo maslinovog ulja. Kada postane staklast dodajte mu usitnjeni češnjak i naribanu mrkvu. Pomiješajte te pržite nekoliko minuta, odnosno dok mrkva malo ne omekša.
- Grah i slanutak izvadite iz limenke, ocijedite i dodajte luku i mrkvi. Začinite sa soli, paprom, timijanom i dimljenom paprikom.Prodinstajte nekoliko minuta pa prebacite u čistu posudu.
- Gnječilicom sve sastojke usitnite, zatim dodajte Letifico brašno crnog kima i krušne mrvice. Umjesto gnječilice sastojke možete usitniti u blenderu.
- Rukama oblikujte burgere, svaki uvaljajte u brašno pa prepecite na malo maslinovog ulja.Svaku stranu je dovoljno peći do dvije minute na srednje jakoj vatri.
- Kada su burgeri gotovi presjecite pecivo, na dno složite rukolu, na nju stavite burger i ostale priloge po želji. Ja sam jedan burger poslužila s rajčicom, a drugi s humusom.
Dobar tek!