Ovo je torta koju možete servirati u svim prigodama. Bit će jednako lijepa kao ukras na stolu i ukusna kada je poslužite. Kombinacija mascarponea i bijele čokolade se savršeno uklapa sa laganim čokoladnim biskvitom. Nije ni preteška ni prelagana, baš je kako treba!

Odlučila sam da ova torta bude moj prvi recept koji ću postaviti na blog. Smatram da zaslužuje titulu prvog posta. Dovoljno je svečana i dovoljno rustikalno lijepa da bude onaj moj it komad odjeće, samo u kuhinji 🙂
Slažete se?

Kada sam ovu tortu prvi put radila, nisam znala kakvog će biti izgleda. Vodila sam se samo idejom da bude visoka. Iz tog razloga ima 4 sloja biskvita. Vi je možete raditi i s 3 sloja ukoliko želite manju, recimo rođendansku varijantu, iako vas uvjeravam da je ovakva taman!

Nakon slaganja cijele torte i grubog premazivanja toliko mi se svidjela ta nesavršena varijanta svačane torte da sam je odlučila ostaviti upravo ovakvom. Možete je ukrasiti bilo kakvim svježim cvijećem ili komadima grubo sjeckane čokolade. Jednako će biti zanimljiva. Ovisi samo što vam je draže ili za koju prigodu je pripremate.

TORTA S KREMOM OD MASCARPONEA I BIJELE ČOKOLADE

S A S T O J C I

BISKVIT

  • 6 cijelih jaja
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 120 g čokolade u prahu
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 g maslaca
  • 400 ml mlijeka

KREMA OD MASCARPONEA I BIJELE ČOKOLADE

  • 500 g mascarponea
  • 200 g bijele čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 25 g (2 žlice) šećera u prahu
P R I P R E M A

BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva. Za to vrijeme rastopite maslac te ga ostavite da se ohladi.
  2. Žumanjke odvojite od bjelanjaka, zatim žumanjke pjenasto istucite sa šećerom kojem ste dodali vanilij šećer. Tucite najmanje 3 minute.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno koje ste prethodno prosijali, čokoladu u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli.
  4. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Smjesi od žumanjaka i šećera naizmjenično dodajte žlicu brašna pa žlicu snijega od bjelanjaka. Mikserom na najlaganijem modu spojite sastojke pa dodajte 400 ml mlijeka i 200 g rastopljenog, ohlađenog maslaca.
  5. Pripremljen biskvit podijelite u dva jednaka dijela.
  6. Dno kalupa za tortu obložiti papirom za pečenje. Jednu polovicu pripremljenog biskvita izlijte u kalup te pecite 40 minuta ili dok test čačkalicom ne pokaže da je biskvit gotov.
  7. Isto ponovite s drugim dijelom biskvita.

KREMA OD MASCARPONEA I BIJELE ČOKOLADE

  1. Bijelu čokoladu istopite na pari i pustite da se ohladi.
  2. Vrhnje za šlag miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Umješajte mascapone i 25 g šećera u prahu.
S L A G A NJ E
  • Oba biskvita ohladite te svaki prerežite po sredini kako bi ukupno dobili 4 kore. Kremu podijelite na 4 jednaka dijela. Slažite biskvit pa kremu pa biskvit i tako dok ne dođete do zadnjeg biskvita. Ostatak kreme (zadnju četvrtinu) ravnomjerno rasporedite po cijeloj torti tako da je obložite u tankom sloju. Neka vam se vidi biskvit koji oblažete. Ne trebate se truditi oko idealnog zaglađivanja špatulom, uistinu nema potrebe da bude pretjerano zaglađena. Odložite je u frižider na nekoliko sati i potom je ukrasite cvijećem ili po želji.
T I P S & T R I C K S
  • Brašno nastojte prosijati jer tako izbjegavate eventualno grudice, a i biskvit će biti rahliji.
  • Neka vam jaja uvijek budu sobne temperature prije upotrebe.
  • Nikada ne otvarajte pećnicu u kojoj se peče biskvit ako ne želite da vam bisvit padne. Ovo se ne odnosi na sami kraj pečenja.
  • Vrhnje za šlag treba biti hladno prije upotrebe. Najbolje je da ga izvadite iz frižidera netom prije miksanja.
  • Kada čokoladu topite na pari pazite da vam posuda u kojoj je čokolada ne dodiruje vodu koja isparava.

Dobar tek!