Tortu od palačinki sam prvi put probala prije nekoliko mjeseci. Još uvijek mi nije jasno zašto sam toliko dugo čekala, obzirom da jako volim slatko. Možda jer se u mojoj obitelji nikada nije radila torta od njih, a favorit su mi oduvijek bile palačinke iz pećnice, one zapečene sa sirom.

 

 

Posjetom Splitu mi je postalo neizostavno posjetiti i Oš Kolač, prekrasnu slastičarnu divne Tee Mamut. Tu sam prvi put probala ovakvu izvedbu palačinki i u najmanju ruku se oduševila. No, Kiara je bila ta koju je torta oborila s nogu. Ona je naime najveća obožavateljica palačinki, oduvijek! Morala sam joj napraviti našu verziju.

 

 

A palačinke, koliko god djelovale jednostavno, meni su zadavale probleme. Jednostavno nisam bila zadovoljna… ili teksturom ili okusom… Trebalo mi je neko vrijeme da otkrijem idealan recept. Pronašla sam ga u Hrvatskoj kuharici, recept je od Petre Jelenić, ja sam samo nadodala malo arome.

 

 

Što se tiče odabira kreme, koristila sam kremu od vanilije i glazuru od tamne čokolade. Vi vašu tortu možete nadjenuti po želji. Možete kombinirati kremu i pekmez, ili dvije kreme, namaz od orašastih plodova i sl.

 

 

Nemojte se zamarati promjerom torte, ako palačinke pečete u većoj tavi, dobit ćete malo manji broj komada, ili, kao ja, u manjoj tavi pa ćete dobiti više palačinki. Računajte da vam treba najmanje 15 komada da bi torta bila lijepo visoka.

 

TORTA OD PALAČINKI

SASTOJCI

PALAČINKE

  • 500 ml mlijeka
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 2 jaja
  • 50 ml ulja
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 300 g glatkog brašna

KREMA OD VANILIJE

  • 4 jaja
  • 50 g škrobnog brašna (gustin, gusnell)
  • 80 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 50 g maslaca po želji

ČOKOLADNA GLAZURA

  • 80 g čokolade za kuhanje
  • 80 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA

PALAČINKE

  1. Brašnu dodajte mlijeko. Mikserom brzo izradite smjesu. Dodajte preostale sastojke (vrhnje, jaja, sol i ulje). Miksajte dok se sve ne poveže.
  2. Smjesu spremite u hladnjak na pola sata, možete i na duže.
  3. Ako vam smjesa ima grudice samo je procjedite kroz sito.
  4. Na tavi s malo ulja ispecite palačinke. Neka vam ne budu pretanke.

KREMA OD VANILIJE

  1. U lonac srednje veličine stavite jaja. Dodajte im šećer, vanilin šećer i škrobno brašno (gustin, gusnell). Pjenjačom sve izmiješajte pa stavite na umjereno jaku vatru. Mlijeko postepeno dolijevajte uz stalno miješanje pjenjačom.
  2. Miješajte cijelo vrijeme dok se krema ne zgusne. Trebat će vam nekoliko minuta.
  3. U toplu kremu umiješajte maslac.
  4. Kremu prekrijte prozirnom folijom i pusitite da se ohladi.

ČOKOLADNA GLAZURA

  1. Čokoladu iskidajte na kockice. Ugrijte vrhnje na vatri. Pazite da vam ne zavrije.
  2. Ulijte vrhnje u posudu s čokoladom, pustite minutu da odstoji pa špatulom promiješajte kako bi se čokolada rastopila. Odmah prelijte palačinke.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za posluživanje postavite prvu palačinku, nadjenite je s malo kreme pa postavite sljedeću palačinku.
  2. Ovo ponavljajte sve dok ne postavite zadnju palačinku.
  3. Zadnju palačinku prelijte čokoladnom glazurom. Tortu ukrasite po želji. Ja sam koristila šipak (nar).
  4. Prije posluživanja tortu malo ohladite u hladnjaku kako bi je lakše rezali.

 

TIPS & TRICKS
  • Ako vam torta od palačinki prilikom slaganja nije ravna, malo je pritisnite po sredini ili postavite tanjur na nju na nekoliko minuta.

 

Dobar tek!